N49 tussen Damme en Maldegem wordt een volwaardige autosnelweg

Redactie KW

Het voorontwerp voor de ombouw van de N49 tussen Maldegem en Damme naar een volwaardige autosnelweg zal eind dit jaar kunnen worden goedgekeurd.

De alom bekende N49, tussen Antwerpen en de kust, dateert van de jaren ’70. Om deze weg veiliger te maken en de verkeersdoorstroming vlotter te laten verlopen, besliste de Vlaamse overheid om deze om te bouwen tot een autosnelweg. “Om het verkeer tussen Maldegem en Damme veiliger en vlotter te maken, zouden alle kruispunten moeten verdwijnen en zou het lokale en doorgaande verkeer moeten gescheiden worden. Een parallelweg langs de N49 kan dan het lokale verkeer opvangen en zorgen voor de ontsluiting van woningen en bedrijven die nu rechtstreeks aansluiten op de N49,” aldus Bert Maertens.

Per fase zal de ontwerpstudie verder worden uitgewerkt, zullen eventuele onteigeningen worden uitgevoerd en zal een bouwaanvraag worden ingediend

De startnota voor de ombouw van de N49 tussen de Aardenburgkalseide in Maldegem en Damme werd eind 2015 goedgekeurd. “Nu is een projectmilieueffectenstudie (kortweg: project-MER) lopende, waarvan de inzageperiode eindigde op 1 juli. De resultaten van deze project-MER worden in het najaar verwacht. Eind dit jaar volgt dan de goedkeuring van de projectnota en voorontwerp”, zo weet Bert Maertens.

De verdere studie zal gefaseerd verlopen, waarbij het project in drie fasen wordt opgedeeld: een eerste fase voor de N49 ten noorden van de Leeskensbruggen, een tweede fase voor de nieuwe bruggen over het tweelingkanaal en het wegvak tot aan de Passiedreef, en een derde fase voor de sectie tussen de Passiedreef en de Aardenburgkalseide.

Per fase zal de ontwerpstudie verder worden uitgewerkt, zullen eventuele onteigeningen worden uitgevoerd en zal een bouwaanvraag worden ingediend. Vervolgens kunnen de werken op het terrein worden aanbesteed en gerealiseerd. “De concrete budgettering en timing per fase moet echter nog worden opgemaakt na goedkeuring van de projectnota“, zo zegt Bert Maertens.

Vlaams mobiliteitsminister Ben Weyts maakt alvast 3 miljoen euro vrij voor de vernieuwing van de wegverharding van de N49 tussen het kruispunt met de Celieplas en het kruispunt met de Aardenburgkalseide in Maldegem.

“De gebrekkige platenbetonverharding wordt er vervangen door een hoogwaardige asfaltverharding, wat meteen ook een vermindering van de geluidshinder voor de omwonenden zal meebrengen. Normaal gezien kunnen deze werken in 2017 plaatsvinden”, zo besluit Bert Maertens.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier