Minder bussen over de Markt van Waregem, leerlingen niet tevreden

Buslijn 75 naar Kortrijk en Deinze mag wel nog over de Waregemse Markt rijden. © PNW
Redactie KW

Binnenkort doen minder buslijnen de Markt van Waregem aan. Dat is het gevolg van een mobiliteitsplan dat in 2012 werd opgesteld.

De route-aanpassing gaat in als de werken aan de Westerlaan volledig afgewerkt zijn. Vanaf dan rijdt de buslijn 81 niet meer door het centrum, maar wel via de ring (R35) en het station. Het is vooral slecht nieuws voor scholieren uit Anzegem, Ingelmunster en Oostrozebeke, die na school naar het station of het einde van de Zuidboulevard zullen moeten wandelen.

Voor de lijnen 75 (Kortrijk-Deinze), 58 (Oudenaarde-Waregem) en 85 (richting Avelgem, Tiegem en Spiere) verandert er niets: dit zijn hoogfrequente lijnen die over de Markt blijven rijden. De Lijn laat wel weten dat de uurregeling wijzigt, zodat de scholieren hun bus zeker kunnen halen op de nieuwe haltes.

Toch is dat geen geruststelling voor de leerlingen. “Ik begrijp dat er te veel bussen door het centrum moeten”, zegt Améline Verhelst (17), “maar het is niet fijn dat je na een lesdag nog een halve kilometer naar de Zuiderlaan of een kilometer naar het station moet wandelen om je bus te halen.” Vooral het feit dat het slechts om één buslijn gaat, vindt de voorzitster van de leerlingenraad van het O.L.V. Hemelvaartinstituut eigenaardig.

Nadja De Frène, opvoedster op diezelfde school, is positiever. “Naar de verkeersveiligheid toe is het omleiden van bussen wel een goede zaak. Maar ik begrijp de leerlingen wel, de aanpassing betekent ook dat sommigen nog vroeger uit de studie zullen moeten vertrekken.” De communicatie van De Lijn kon wel beter, stelt ze. “Officieel werden we als middelbare school niet op de hoogte gebracht en ook aan de huidige bushaltes stond niks vermeld over een aangepaste route.”

(PNW)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier