Meulebekesteenweg in Dentergem krijgt in 2022 een fietspad

© Foto vadu
Valentijn Dumoulein
Valentijn Dumoulein medewerker KW

Na jaren administratieve rompslomp is er eindelijk zicht op de realisatie van een fietspad langs de drukke Meulebekesteenweg (N305). Het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) pakt in 2021 eerst het stuk tussen Meulebeke en Oostrozebeke aan. In 2022 is dan het deel tussen Oostrozebeke en het centrum van Dentergem aan de beurt.

Heel wat inwoners kwamen op een druk bijgewoonde infomarkt de eerste plannen inkijken. Er is al ruim twintig jaar sprake van om een fietspad aan te leggen, maar nu komt er eindelijk schot in de zaak. “Het fietspad loopt over het grondgebied van zowel Meulebeke, Oostrozebeke en Dentergem en dus duurde het een eindje voor alle gemeentes op dezelfde lijn zaten“, vertelt schepen van Openbare Werken Ives Lambrecht (Eendracht). “Reken daar nog enkele onteigeningsdossiers bij en het feit dat er tegelijk rioleringswerken moeten plaatsvinden en dan weet je waarom dit al zo lang aansleept.”

Enkele onteigeningen

Op een klein stuk van de N305 is er al een fietspad: in de Gentstraat tussen de Zuid-Australië- en Meentakstraat in Meulebeke. Daar vonden vorig jaar wegenwerken plaats en daarbij zorgde AWV al voor de eerste fase van het project. “In 2021 is het stuk tussen Meulebeke en de Verre Ginste in Oostrozebeke aan de beurt en in 2022 het stuk tussen Oostrozebeke en Dentergem”, weet Gert Logier van studiebureau Sweco. “Op het landelijke gedeelde buiten de bebouwde kom is er plaats voor een afgescheiden fietspad met een bomenstrook als buffer met de rijweg. Daarbij horen enkele onteigeningen van landbouwgrond omdat we een gracht dicht moeten gooien en die wat verderop opnieuw aanleggen.”

Parkeerstroken

Vanaf de Tijputstraat komt er eerst een middengeleider om het verkeer te remmen. Wat verderop volgt een aanliggend fietspad, dat met stippellijnen aangeduid is. En eens de huizenrij naar het centrum begint, volgen er okergele fietssuggestiestroken met – waar er genoeg ruimte is – parkeerstroken aan beide zijdes. Bomen markeren de ruimtes tussen elk parkeervak. Tussen de Ankelaarstraat en Speibeekstraat vinden tegelijkertijd rioleringswerken plaats.

(vadu)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier