Metamorfose voor centrum Wevelgem: parkeerplaatsen ruimen plaats voor meer groen en sfeer

© SLW
Redactie KW

Hoe moet het centrum van Wevelgem er in de toekomst gaan uitzien? Dat vraagt het gemeentebestuur aan zijn inwoners in de infokrant van februari. De Wevelgemnaars kunnen hun mening geven tijdens verschillende participatiemomenten. Intercommunale Leiedal schuift alvast een masterplan naar voor om over na te denken. Dat plan identificeert vier centrale spots elk met hun eigenheid en koppelt die met elkaar door trage verbindingen.

De kwaliteit van het leven in het centrum van Wevelgem optimaliseren, dat is het voornaamste doel van het masterplan dat Leiedal binnenkort voorstelt aan het grote publiek. Hoe kunnen we ons vlotter en duurzamer verplaatsen? Hoe creëren we voldoende groene ruimte? Het verkeerstechnische en het mobiliteitsvraagstuk wordt in dit voorstel wel nog buiten beschouwing gelaten, hoewel er ook op dat vlak ideeën zijn.

Dit conceptplan is het resultaat van een eerste verkennende fase, waarbij Leiedal een studie heeft gemaakt van het centrum. Enerzijds is er een opportuniteit: het vrijkomen van de zwembadsite zorgt voor een grote ruimte pal in het hart van de gemeente. Anderzijds zijn er een aantal vaststellingen. De bevolkingsdichtheid ligt hoog en de vele voorzieningen voor sport, cultuur en handel liggen erg verspreid, precies zoals je dat in een stad kan en mag verwachten. Maar door de manier waarop er omgesprongen wordt met de ruimtelijke ordening mist Wevelgem de uitstraling van een stad. Volgens Leiedal is er niet echt een centrum. Het ontbreekt Wevelgem aan groene plekjes, aan terrasjes… Wevelgem mist gezelligheid.

Vier spots

Het masterplan zoals het nu op tafel ligt focust op een viertal spots, elk met hun eigenheid en op wandel- en fietsafstand van elkaar. Er is ‘De Parkomgeving’, die het gemeentepark, het oude zwembad en de bijhorende parking omvat. Iets verderop heb je ‘Het Plein’, dat bestaat uit de parking aan de overzijde van de N8 en het Cultureel Centrum. Ten derde is er ‘De Campusomgeving’. Die omvat de jeugdlokalen, de Porseleinhallen en de scholen SPWE. Sportspoor, het sportstadion waar het nieuwe zwembad komt, sluit het rijtje af.

Zo ziet het ideaalplan van Leiedal eruit voor de vernieuwing van het centrum van Wevelgem.
Zo ziet het ideaalplan van Leiedal eruit voor de vernieuwing van het centrum van Wevelgem.© IG RMG

Een groene Parkomgeving

Het huidige, net gerenoveerde park wordt in het plan meer naar buiten gebracht. Zo wordt de parking aan de Lode De Boningestraat flink ingeperkt. Aan de rand van het park waar je momenteel het zwembad en de parking vindt komen enkele woonblokken met op het gelijkvloers handelspanden. Daaronder is ook een ondergrondse parking met een toegang via de Lode De Boningestraat, voorzien. De hele omgeving moet in het groen baden.

Gezelligheid op Het Plein

De huidige parking aan het Cultureel Centrum wordt ‘the place to be’. Het plein wordt smaller en langer, ongeveer 40 bij 100 meter. Centraal komen er een beperkt aantal parkeerplaatsen in het groen, aan de rand komt er bebouwing met ruimte voor terrasjes. Het smallere en dus gezellige plein in natuursteen loopt uit op het Cultureel Centrum, een baken achteraan het plein. De wekelijkse markt op woensdag behoudt er wel zijn stek.

Sporthal SPWE verspert zicht

De Campus omvat de jeugdlokalen, de koer, de Porseleinhallen, de nieuwe Porseleinhallen en het Sint-Pauluscollege. Het voorstel is om de omgeving om te vormen naar het model van een groenere campus. Het Joegoeslavië-paviljoen van de wereldtentoonstelling 1958 vinden de makers van het masterplan zo waardevol dat ze het prominent aanwezig willen. In zoverre dat ze de sporthal die nu het zicht op het paviljoen beperkt, willen verplaatsen.

Nieuw Zwembad op Sportspoor

Het oude zwembad verhuist naar de site Sportspoor, vlak naast de voetbalterreinen.

Een noordelijke trage verbinding langs de spoorweg verbindt die laatste site met het centrum. Een zuidelijke wandel- en fietsas brengt fietsers en wandelaars via een groene gordel van de Posthoorn langs de Parkstraat en Elcerlyck tot op de spot ‘Campus’. Fietsers en wandelaars blijven ook op de verkeersassen welkom, op de N8, de Lauwestraat, de Roeselarestraat en de Gullegemstraat. Leiedal stelt voor om daar het STOP-principe toe te passen. Dit houdt in dat stappers voorrang krijgen op trappers. Die op hun beurt dan weer voorrang krijgen op openbaar vervoer en tenslotte de personenwagens. Bezoekers parkeren bij voorkeur aan de rand van het centrum, en kunnen via groene, autoluwe verbindingen naar de spots.

Metamorfose voor centrum Wevelgem: parkeerplaatsen ruimen plaats voor meer groen en sfeer
© SLW

Minder parking?

Op het eerste zicht lijkt het alsof het aantal parkeerplaatsen sterk zal verminderen. Al betwist Leiedal dat nadrukkelijk. Vandaag zijn er in een straal van 450 meter meer dan 500 publieke parkeerplaatsen. Volgens het plan zou dat cijfer niet verminderen, maar zouden ze minder versnipperd liggen. Vandaag zorgt die versnippering voor heel wat extra zoekverkeer. Vanzelfsprekend is dit masterplan een eerste aanzet tot hoe het centrum er zou kunnen uitzien. Heel wat andere factoren en actoren zullen ervoor zorgen dat het resultaat er anders zal uitzien.

En toch, tijdens dezelfde raadscommissie bracht de politiezone Grensleie een voorstel waar volgens haar de nieuwe omgevingscamera’s moeten komen. Ook zij hanteerden de termen’Het Plein’ en ‘de Campus’…

(Stefaan Lernout – infografiek Roularta Media Group)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier