Meisje van 8 en haar oma overleden na aanrijding door trein op overweg in Zillebeke

19/11/17 om 11:15 - Bijgewerkt op 20/11/17 om 16:20

Een dramatisch ongeval met een trein aan een overweg in Zillebeke heeft zondagochtend het leven gekost aan een 68-jarige vrouw en haar 8-jarige kleindochter. Verblind door de laagstaande zon en achter het stuur van een vervangwagen negeerde Madeleine Hessel de gesloten overweg.

Meisje van 8 en haar oma overleden na aanrijding door trein op overweg in Zillebeke

Rond tien uur zondagochtend vertrok Madeleine op boodschap. De 8-jarige Amelie had de nacht bij haar grootouders Madeleine en Jean-Marie doorgebracht en stapte mee in de wagen. Amper vijfhonderd meter van haar woning sloeg het noodlot toe. Met haar vervangwagen knalde de vrouw door de gesloten slagboom. Wellicht verblind door de laagstaande zon.

Net op dat moment raasde de trein op het traject Poperinge-Antwerpen voorbij. De Peugeot werd vol gegrepen en vloog meteen in brand. Madeleine en Amelie hadden geen schijn van kans.

"Ik hoorde een knal en zag rook. Ik pakte mijn fiets en ging meteen kijken", vertelt een bezoeker van het vlakbij gelegen kampeerwagenterrein aan Zillebeke-vijver. "De auto was tot schroot herleid en stond in vuur en vlam. Het was meteen duidelijk dat geen hulp meer kon baten." De trein ging vol in de remmen en kwam zo'n tweehonderd meter verder tot stilstand. De dertig passagiers moesten geëvacueerd worden en konden vrij snel op een vervangbus stappen. Het treinverkeer bleef wel onderbroken tot 17 uur 's avonds. De klap had ook voor heel wat schade aan de infrastructuur van de overweg gezorgd.

Het overlijden van Amelie en haar oma zorgde ook voor een schokgolf in de Vrije Basisschool in Langemark. Amelie volgde er het vierde leerjaar, haar broer Aimé zit er in het vijfde leerjaar. "Het volledige directie- en leerkrachtenkorps is met verstomming geslagen", klinkt het bij directeur Danny Jonckheere. "Onze aandacht gaat in de eerste plaats uit naar de familie van Amelie en de opvang van de andere leerlingen en klasgenootjes. We zijn in shock!"

Meisje van 8 en haar oma overleden na aanrijding door trein op overweg in Zillebeke

"Een heel trieste gebeurtenis", klinkt het ook bij Frederic Petit van spoornetwerkbeheerder Infrabel. "Het maakt nogmaals duidelijk dat men dubbel voorzichtig moet zijn aan een overweg. Zelfs als je uit de buurt bent. Zeventig procent van de ongevallen op overwegen gebeurt immers op overwegen. Men denkt de situatie goed te kennen en schat die dan toch verkeerd in. De slagbomen waren dicht en het rood licht functioneerde."

Meisje van 8 en haar oma overleden na aanrijding door trein op overweg in Zillebeke

De verslagenheid bij Ann, de moeder van Amelie die in Elverdinge een kapsalon uitbaat en in één klap ook haar moeder verliest, is groot. Ze maakte zich samen met de pluspapa zorgen toen haar vader haar opbelde. Hij vond dat zijn echtgenote en kleinkind wel heel lang wegbleven. Amelie beantwoordde ook hun oproepen op de gsm niet. Aan het begin van de lange Komenseweg kregen ze het verschrikkelijke nieuws te horen dat hun (stief-)dochter en haar oma inderdaad bij het ongeval betrokken waren.

(LS - Foto's LS/TP)

Meer nieuws uit

Nieuwsbrief

Ontvang dagelijks twee updates in uw mailbox met het belangrijkste nieuws uit West-Vlaanderen, aangeboden door de redactie van KW!