Luchthaven Kortrijk-Wevelgem ziet groeiperspectieven in 2018

© MPM
Redactie KW

Het voorbije jaar was zeker geen grand cru voor de luchthaven Kortrijk-Wevelgem. Het aantal passagiers daalde met ruim een vijfde tot 59.310, en het aantal bewegingen viel bijna 13 procent terug tot 31.477. De luchthaven spreekt woensdag van een overgangsjaar en maakt zich sterk dat groei er in 2018 wel inzit.

De mindere cijfers zijn vooral het resultaat van een negatieve audit van het Europees Agentschap voor de veiligheid van de luchtvaart eind 2016. Daardoor mochten er geen zogenaamde IFR-vluchten (Instrument Flight Rules) meer uitgevoerd worden. Kortom, bij slecht weer was de luchthaven nagenoeg onbereikbaar. Luchtverkeersleider Belgocontrol sprong wel in de bres waardoor de luchthaven sinds 9 november opnieuw volledig operationeel is.

De grote daling is vooral toe te schrijven aan de krimpende markt bij de kleine luchtvaart en scholing. Het segment buitenlands zakelijk en commercieel verkeer, de zakenluchtvaart, viel met een daling van 4,2 procent relatief minder terug, tot ongeveer 4.000 bewegingen. Ook het slechte weer in november en december speelde de luchthaven parten. Toch waren er ook lichtpuntjes, zoals de passage van enkele Britse royals voor de herdenkingen rond de Eerste Wereldoorlog en de honderdste verjaardag van de luchthaven die met een succesvol publieksevenement werd gevierd.

Voor 2018 lijkt de hemel op te klaren boven Wevelgem. “Belgocontrol is sinds 9 november 2017 inderdaad als gecertificeerd verkeersdienstverlener actief op onze regionale luchthaven. Dit opent nieuwe groeiperspectieven. De luchthaven is klaar om het marktaandeel in de economisch belangrijke en boeiende sector van de zakenluchtvaart en de ‘general aviation’ weer verder op te voeren“, zo staat in een persbericht.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier