Lokale afdeling van Groen wil nachtbus tussen Westende en Lombardsijde

Patrick Michielsseune, Erica Blomme en Robin De Lille van Groen Middelkerke. © MF
Redactie KW

Groen Middelkerke stelt een nachtbus tussen Westende en Lombardsijde voor. “Ook de mobiliteit bij grote evenementen kan veel beter”, zegt secretaris Robin De Lille.

“Het concert van Bryan Adams lokte een tijdje terug 15.000 enthousiaste festivalgangers naar Middelkerke. Dat zorgde voor een ware verkeerschaos. Woonwijken rond de Krokodiel stonden langs twee kanten van de straat volgeparkeerd. Een ambulance of brandweerwagen had amper kunnen doorrijden in geval van nood. Groen Middelkerke wil dit anders. Wij willen de auto vervangen door fietsers en openbaar vervoer. In overleg met De Lijn kunnen er extra tram- en busverbindingen komen vanuit Oostende en Nieuwpoort. In plaats van de Westendelaan om te toveren tot een geïmproviseerde parking, stellen wij voor om randparkings te voorzien nabij de E40. Van daaruit kunnen pendelbussen, zoals je wel vaker ziet bij festivals, een oplossing bieden”, zegt secretaris Robin De Lille.

Gratis bewonerspassen

“Verder stellen wij gratis bewonerspassen voor, die de postbode aan huis bezorgt enige tijd voor een evenement. Zo zijn de straten rond het festivalterrein enkel toegankelijk voor omwonenden en kan je de veiligheid van voetgangers en fietsers rond het terrein garanderen“, klinkt het nog.

De lokale afdeling van Groen stelt daarnaast een nachtbus tussen Westende en Lombardsijde voor. “Wie geregeld een stapje in de wereld zet, heeft het ongetwijfeld al gemerkt: het is niet evident om na een avondje uit in Oostende terug te keren naar Middelkerke. Voor jongeren zijn er twee opties: lief in de ogen van mama of papa kijken of het openbaar vervoer. Hier knelt het schoentje. De laatste tram is vaak te vroeg en de eerste tram is te laat. De nachtbus is dan een uitstekend alternatief, maar het traject is zo dat enkel een deel van Middelkerke, Slijpe en Leffinge bediend wordt. Jongeren uit Lombardsijde en Westende blijven letterlijk in de kou staan. Daarom stelt Groen Middelkerke voor om een nieuwe lijn te voorzien die van Oostende tot Nieuwpoort rijdt, op het traject van de lijnen 68 en 69. Deze route kan toegevoegd worden aan het huidige aanbod ofwel alternerend met het huidige traject aangeboden worden”, laat bestuurslid Patrick Michielsseune weten.

Taxicheques niet bekend genoeg

“Het gemeentebestuur voorziet ook taxicheques, maar volgens ons zijn die niet bekend genoeg. Het aanbod is te beperkt en vaak zijn de cheques zeer snel de deur uit. Voor de veiligheid van iedereen is een goede nachtbusverbinding een must”, aldus nog Patrick Michielsseune.

(MF)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier