Lichtervelenaar (st)rijdt mee voor rechten van oldtimers: “Mustang straks niets meer waard”

Dries Vervaele bij zijn knalrode Ford Mustang. "Ik heb veel bekijks, maar dat vind ik stiekem wel leuk." © (foto Kurt)
Tim Vansteelandt
Tim Vansteelandt Adjunct-hoofdredacteur

Een pak streekgenoten voert zondag samen actie om de oldtimer te redden. Ze vormen vanuit Lichtervelde een rouwstoet naar Brugge. Samen willen ze, in tijden van lage-emissiezones, een lans breken voor hun bolide. Onder hen ook Dries Vervaele, sinds kort eigenaar van een knalrode Ford Mustang uit 1966. “Straks is onze investering niks meer waard”, zucht hij.

Je zag hem ongetwijfeld al rondrijden in Lichtervelde: de knalrode Ford Mustang GT van Dries Vervaele. De kersverse echtgenoot van Els Vandewiele, ze trouwden op 15 maart, uit de Europalaan deed zichzelf de oogstrelend mooie bolide onlangs cadeau. “Ik wilde aanvankelijk eigenlijk een Ford Capri kopen”, zegt de Lichterveldenaar, die als technicus werkt bij OptimaT. “Als kind droomde ik al van die wagen. Toen ik er 12 was, hadden mijn twee buurjongens elk zo’n wagen. Soms mocht ik eens mee, machtig was dat. Dat is mij altijd bijgebleven.”

Geboortejaar van vrouw

Als trouwe fan van automerk Ford, begon Dries ook dat andere legendarische model te appreciëren: de Mustang. “Ik ben al een paar jaar op zoek”, zegt Dries. “Onlangs, op de beurs Auto Retro in Roeselare, leerde ik een verkoper uit Pittem kennen. Op een ochtend had ik enkele foto’s van Mustangs in mijn mailbox. Ik heb er tien minuten over gepraat met Els en het was beslist. Waarom ik voor die koos? Omdat het een GT was, maar ook omwille van het luxueuze interieur en natuurlijk de kleur. En dat die auto van het jaar 1966 is, het geboortejaar van Els, is natuurlijk ook geen toeval.”

De autoliefhebber moest nog even geduld hebben, want zijn aankoop stond nog in Californië en moest verscheept worden naar Lichtervelde.

Enkele dagen voor zijn huwelijk kon hij er voor het eerst mee rijden. “Dat gevoel is echt onbeschrijfelijk. Voor het eerst dat gaspedaal indrukken, da’s beter dan seks”, schatert Dries. “Dat is misschien wat overdreven, maar het gaf toch een machtig gevoel. Ik kon wenen als een klein kind van geluk.”

In colonne naar Brugge

De timing was alvast perfect: Dries en Els konden naar het gemeentehuis rijden in hun nieuwste aanwinst. “Al dachten de meeste familieleden dat we die auto gehuurd hadden voor het huwelijk. Ik heb hen even in de waan gelaten, maar heb dan uiteindelijk de waarheid verteld”, lacht hij.

Dries haalt zijn Amerikaanse slee geregeld van stal voor een plezierritje, maar ziet zijn nieuwe hobby toch bedreigd. Daarom neemt hij zondag deel aan Red de Oldtimer. Vanop de parking van De Voerman rijden dan een pak oldtimers in colonne naar Brugge, allen voorzien van een zwart lintje. Samen willen ze onder de aandacht brengen dat hun passie bedreigd wordt door de invoering van steeds meer lage-emissiezones, waar oudere auto’s omwille van de uitstoot niet meer welkom zijn.

“Zo’n oldtimer is een serieuze investering”, zegt Dries. “Ik telde voor mijn Mustang 33.000 euro neer; zoiets koop je dus niet na twee jaar sparen. Maar als we straks nergens meer mogen rijden, wat is die investering dan nog waard? Bovendien mogen sommigen die zones wel in, als ze maar betalen. Dat lijkt mij platte commerce. Neen, ik vind dat er voor oldtimers een uitzondering moet komen op die regel. Het is toch niet zo dat die oldtimers elke dag in de file staan richting Brussel? Als je je auto inschrijft als oldtimer, mág je die zelfs niet gebruiken voor woon-werkverkeer.”

Dries verwacht alvast een pak gelijkgezinden op het evenement, dat door Lichterveldenaar Jurgen Tanghe georganiseerd wordt. “Er staan nu al 295 aanwezigen op Facebook, en meer dan duizend geïnteresseerden!”

Veel bekijks

Maar ook al is de toekomst van zijn – dure – hobby mogelijk in gevaar, Dries laat zijn blitse bolide niet verkommeren in de garage. “En als we rond rijden in Lichtervelde, dan hebben we inderdaad wel wat bekijks. Ik zag al geregeld mensen zich omdraaien. Straks zitten de terrasjes overal vol, dan zal het nog erger zijn. Maar stiekem vind ik dat wel leuk”, knipoogt Dries.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier