Laatste verkeerslichten verdwenen op N31 in Brugge

De tunnel is volledig met ledlampen verlicht. © MVN
Redactie KW

De N31 rond Brugge is na jaren werken volledig verkeerslichtenvrij. Het laatste hinderpunt op die verbinding tussen de E403 en de gloednieuwe A11 is met de opening van de tunnel aan de Bevrijdingslaan weggenomen. De tunnel werd vrijdag plechtig geopend.

Wie vroeger via Brugge richting Zeebrugge of Blankenberge wou, moest op de N31 rekening houden met een hele reeks verkeerslichten, onder meer aan de Koning Albertlaan en de Chartreuseweg. De voorbije jaren werden die één voor één weggewerkt en nu is ook het laatste project, dat aan de Bevrijdingslaan, bijna af. De tunnel zorgt voor een primeur, want die is volledig met ledlampen verlicht. De belichting past zich zelfs aan aan de lichtsterkte buiten, om zo de overgang van licht naar donker te verzachten.

Ruim 7 miljoen euro

De werken zijn nog niet volledig af. Zo moeten het dubbelrichtingsfietspad langs de N31 en verschillende fietsaansluitingen nog afgewerkt worden. Maar er moet ook nog een brug worden gerealiseerd voor het verkeer dat vanuit Zeebrugge komt en richting Bevrijdingslaan en centrum Brugge wil rijden. Midden 2018 moet het project volledig afgewerkt zijn. De kostprijs van het complex bedraagt 7,1 miljoen euro. Agentschap Wegen en Verkeer pompte in het volledige N31-traject al 66 miljoen euro.

“De Bevrijdingslaan is de belangrijkste toegangsweg tot de Brugse binnenstad. Het door lichten geregelde kruispunt was jarenlang een knelpunt op het vlak van verkeersveiligheid en -doorstroming. Het nieuwe op- en afrittencomplex biedt hiervoor een oplossing, doordat het lokale en doorgaande verkeer maximaal van elkaar gescheiden worden”, aldus burgemeester Renaat Landuyt (SP.A).

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier