Kusttram maakt steeds minder slachtoffers

Suzy Costers, directeur De Lijn West-Vlaanderen, en minister Weyts stellen het nieuwe campagnebord 'doe de vuurtoren' voor, dat deze zomer overal aan de kust te zien zal zijn. © WK
Redactie KW

Het aantal verkeersongevallen waarbij een kusttram betrokken was, is in de eerste helft van dit jaar met 25 procent gedaald. Daarmee gaat het cijfer verder in dalende lijn, want in 2017 werd er ook al 15 procent minder ongevallen geregistreerd.

De opmerkelijke daling van het aantal kusttramongevallen is volgens De Lijn te danken aan de vele inspanningen op vlak van infrastructuur, signalisatie, sensibilisering en opleiding van chauffeurs. “Maar we blijven verder investeren in de veiligheid van de kusttram en daarvoor is ook sensibilisering nog altijd heel belangrijk”, zegt Vlaams minister van Mobiliteit en Toerisme Ben Weyts (N-VA).

Doe de vuurtoren

Nieuwe borden langs de kusttramlijn met de slogan ‘doe de vuurtoren: kijk links, kijk rechts’, moeten de bestaande veiligheidscampagne verder versterken.

Weyts investeert dit jaar ook nog eens 4,75 miljoen euro extra in de kusttram: 4 miljoen euro voor de spoorvernieuwingswerken in Wenduine die begin dit jaar gestart zijn en 750.000 euro voor een krachtige nieuwe zandzuiger die vanaf eind 2019 de trambeddingen zal reinigen.

Nieuwe kusttrams op komst

En er zijn ook nieuwe kusttrams op komst. “Van de 120 nieuwe trams die besteld zijn voor heel Vlaanderen, gaan de eerste 48 naar de kust. Die nieuwe trams hebben een nog grotere capaciteit, zullen comfortabeler zijn en minder lawaaierig”, aldus Weyts.

De Lijn investeert daarnaast ook in extra klantvriendelijkheid met de introductie van een nieuw digitaal vervoerbewijs. Die ‘sms-dagpas’ wordt zaterdag gelanceerd.

Tot slot werden in vijf badplaatsen acht nieuwe kusttramhaltes toegankelijker gemaakt voor rolstoelgebruikers, blinden en slechtzienden. Het gaat om de haltes Zeebrugge Kerk, Blankenberge Duinse Polders, Oostende Domein Raversijde, Oostende Raversijde, Oostende Northlaan, Oostende Mariakekerke Bad, Koksijde Lejeunelaan en De Panne Esplanade.

Reizigerscijfers in crescendo

“Daarmee is nu 75 procent van alle kusttramhaltes toegankelijk”, zegt Suzy Costers, directeur van De Lijn West-Vlaanderen. Op een gemiddelde zomerdag vervoert de kusttram 65.000 reizigers. “2017 was voor de kusttram opnieuw een recordjaar met 16,5 miljoen reizigers. In de eerste helft van 2018 ging het verder in crescendo. De kusttram krijgt ook een mooie tevredenheidsscore: liefst 71 procent van de reizigers zegt ‘tevreden tot zeer tevreden’ te zijn over de dienstverlening van de kusttram”, klinkt het tot slot nog.

(WK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier