Kortrijkse strooidienst rukt vannacht al een eerste keer uit

© BELGA
Redactie KW

Van 1 oktober tot eind maart staan de medewerkers van de strooidenst permanent stand-by, maar in de nacht van maandag 6 op dinsdag 7 november rukken ze voor het eerst deze winter uit. De weersvoorspellingen spreken namelijk van rijm- of ijzelplekken. Het nieuw strooiplan voor 2018 zet in op efficiënter en sneller strooien én op het veilig houden van de Kortrijkse fietspaden.

Dit jaar is er een nieuwe aanpak voor het strooien van fietspaden. Het stadsbestuur van Kortrijk zet hiervoor drie extra medewerkers in. Vanaf begin 2018 wordt er ook efficiënter gestrooid. “We kiezen er resoluut voor om meer mensen en middelen in te zetten om onze fietspaden sneller sneeuw- en ijsvrij te krijgen“, zegt schepen Axel Weydts (SP.A). “Als we meer mensen op de fiets willen, zijn veilige fietspaden van uitermate groot belang.”

Volgens weerbericht

De Kortrijkse strooidienst volgt vanzelfsprekend het weerbericht op de voet. Op basis van de voorspellingen wordt het strooiplan opgesteld. “Als er ochtendkoude met kans op rijm- of ijzelplekken is, strooit de stad vanaf 5 uur ‘s morgens alle gladheidsgevoelige locaties. Denk maar aan de gevaarlijke plekken op fietspaden, wegen, bruggen, viaducten en gevaarlijke bochten”, verduidelijkt de schepen.

“Van zodra er 50 procent kans is op aanvriezende regen of sneeuwval, gaan we zowel overdag als ‘s nachts op alle gevaarlijke plekken én de wegen gevolgd door het openbaar vervoer, de drukbereden wegen en de schoolomgevingen strooien. Bij sneeuwval of aanvriezende regen worden diezelfde routes gevolgd, maar worden ook verbindingswegen met druk verkeer, bedieningswegen van wijken en de matige drukke straten van voldoende strooizout voorzien.”

Nat strooien

Vanaf deze winter strooien de stadsmedewerkers ook onmiddellijk de belangrijkste fietsassen en de belangrijkste fietspaden die gescheiden zijn van de rijweg. De voorbije jaren gebeurde dit enkel vanaf weertype oranje.

Het stadsbestuur investeert begin 2018 in twee nieuwe opzetstrooiers die uitgerust zijn om nat te kunnen strooien. Nu kan enkel droog gestrooid worden. Dat maakt dat het zout kan wegwaaien. Door het zout te mengen met pekel blijft het zout beter liggen en wordt de werking van het zout sneller geactiveerd. Dat maakt de hele procedure efficiënter. De begeleider automatiseert het strooien door te bepalen waar en hoe breed er gestrooid moet worden.

Het Vlaams Gewest is daarnaast verantwoordelijk voor het strooien van de gewestwegen. Informatie over strooien op gewestwegen vind je op http://www.wegenenverkeer.be/nl/taken-en-bevoegdheden/winterdienst.html

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier