Kortrijk krijgt er twee nieuwe fietsstraten bij: “Een belangrijk initiatief”

In navolging van onder meer de Budastraat worden ook de Abdijkaai en de Spinnerijkaai fietsstraten. "We werken een missing link weg", oppert schepen van Mobiliteit Axel Weydts. © JVGK
Olaf Verhaeghe

Met het omtoveren van de Abdijkaai en de Spinnerijkaai tot fietsstraten wil de stad Kortrijk een ‘missing link’ tussen de jaagpaden langs de Leie en het kanaal Bossuit-Kortrijk invullen. Tegen eind volgend jaar moet in beide straten de fietser koning zijn. Ondertussen dringt sp.a-fractieleider Marc Lemaitre aan op het bekijken van het moeilijke kruispunt met de Gentsesteenweg.

Het Jaagpad langs het kanaal Bossuit-Kortrijk is recent volledig gerealiseerd door Waterwegen en Zeekanaal. Dit jaagpad vormt een belangrijke fietsverbinding tussen Stasegem, Zwevegem en Sint-Lodewijk en de jaagpaden langs de Leie in Kortrijk. “De Abdijkaai en Spinnerijkaai vormen een ‘missing link’ tussen dit nieuwe jaagpad en de jaagpaden langs de Leie“, verduidelijkte schepen van Mobiliteit Axel Weydts (sp.a) maandagavond op de gemeenteraad. Het stadsbestuur richt daarom de Abdijkaai en een deel van de Spinnerijkaai in als fietsstraat.

“Fietsstraten zijn goede oplossingen om fietsers ruimte te geven in straten waar er geen plek genoeg is voor fietspaden“, aldus de schepen nog. In de Abdijkaai en de Spinnerijkaai zijn er momenteel geen fietsvoorzieningen. Nu het jaagpad langs het kanaal Bossuit-Kortrijk gerealiseerd is, verwacht de stad een toename van het aantal fietsers. “Wij willen daar dan ook op anticiperen.”

“Wij willen anticiperen op de toename van het aantal fietsers langs het jaagpad Bossuit-Kortrijk” – schepen van Mobiliteit Axel Weydts (sp.a)

Inhaalverbod voor wagens

De Abdijkaai en Spinnerijkaai zijn te smal om fietspaden aan te leggen. Er is enkel gemengd verkeer mogelijk. “Vandaar de keuze om ze in te richten als fietsstraat. In een fietsstraat geldt een inhaalverbod voor wagens ten opzichte van de fietsers. Deze straten zijn zeer geschikt als fietsstraat omdat het geen openbaar vervoersas is en er weinig autoverkeer passeert. Bovendien kunnen de auto’s de fietsers moeilijk inhalen door de smalle rijweg.”

Tussen de Damastweverstraat en Tapijtweversstraat wordt een parkeerverbod ingevoerd omwille van de beperkte ruimte. Het stadsbestuur wil nog in het najaar van 2017 de Abdijkaai inrichten als fietsstraat. In het najaar van 2018, na de heraanleg van de wegen op de wijk Venning, volgt de Spinnerijkaai.

“Het kruispunt is nogal onoverzichtelijk en staat vooral in functie van wagens” – sp.a-fractieleider Marc Lemaitre

Kruispunt Gentsesteenweg

Weydts’ partijgenoot en fractieleider in de gemeenteraad Marc Lemaitre juichte maandagavond de twee nieuwe fietsstraten luidkeels toe. “Een zeer belangrijk initiatief”, opperde hij. “Al zie ik wel nog een zwakke schakel. Het kruispunt van de Abdijkaai en Spinnerijkaai met de Gentsesteenweg is op dit moment nogal onoverzichtelijk en staat vooral in functie van de wagens. Ik zou bij deze willen aandringen om dat punt samen met de Vlaamse overheid nadrukkelijk te bekijken.” “Ik erken de gebreken op dat kruispunt”, repliceerde de schepen. “Ik neem me dan ook voor dit issue te agenderen op de volgende verkeerscommissie.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier