Knip van Maria’s Lindestraat in Rumbeke stoot op hevig protest

© STEFAAN BEEL
Philippe Verhaest

Komende maandag wordt de Maria’s Lindestraat geknipt, maar dat is niet naar de zin van een pak buurtbewoners. “Een kortzichtige oplossing op vraag van een sterke lobbygroep uit de Kaasterwijk, waarbij geen rekening wordt gehouden met de gevolgen voor de andere buurtbewoners.”

De bewuste knip in de Maria’s Lindestraat wordt maandag 19 november een feit. Die moet er komen om de Kaasterwijk te beschermen tegen onnodig doorgaand verkeer, maar de maatregel stoot blijkbaar veel bewoners uit de buurt tegen de borst.

“Dit is gewoon een kortzichtige oplossing op vraag van een sterke lobbygroep uit de Kaasterwijk, maar er wordt totaal geen rekening gehouden met de gevolgen voor de andere buurtbewoners”, aldus Bram Verfaillie uit de Koestraat, die als spreekbuis van de buurt optreedt. “Zo kunnen we vanuit de Koestraat al niet meer richting Izegem rijden omdat er betonblokken in het midden van de Rijksweg staan en nu wordt ook de doorsteek van de Maria’s Lindestraat onderbroken. Dit zal ervoor zorgen dat het verkeer in en rond de Hoogstraat nóg meer zal toenemen. Gevaarlijke situaties aan de basisschool De Vlieger kunnen we echter missen als de pest. Het kruispunt van de Hoogstraat met de Koestraat is nú al een gevaarlijk en zeer druk punt. De Kaasterstraat daarentegen is erg breed, heeft al snelheidsremmers én een dubbel voetpad.”

Nieuwe rotonde

De buurtbewoners roepen dan ook unaniem op om de Maria’s Lindestraat niet af te sluiten. “Toch niet zolang er geen oplossing is voor de bewoners aan de rotonde in de Koestraat. Een nieuwe rotonde aan de Rijksweg met de Koestraat ter hoogte van Sportline kan veel problemen oplossen.”

“Nu leeft het gevoel dat de gewone man het verkeer moet slikken dat de ‘sjiekere’ buurt niet wil”

De omwonenden willen op een positieve manier meedenken aan een goeie en duurzame oplossing. “Nu leeft het gevoel dat de gewone man het verkeer moet slikken dat de ‘sjiekere’ buurt niet meer wil. We hopen echt dat onze actie nog voor verandering kan zorgen. Het is nog niet te laat om als stadsbestuur in te grijpen.”

Ondertussen is er ook een online petitie opgestart tegen de bewuste knip. Die telt al een 160-tal handtekeningen.

Mobiliteitsschepen Griet Coppé: “In 2019 nemen we de globale circulatie van Rumbeke onder de loep”

Schepen van Mobiliteit Griet Coppé (CD&V) begrijpt de verzuchtingen. “Maar deze knip moest van de deputatie in het Ruimtelijk Uitvoeringsplan opgenomen worden.”

Het hele dossier rond de bewuste knip van de Maria’s Lindestraat dateert al van 2016, zegt de bevoegde schepen. “Bij het openbaar onderzoek rond de omgevingsvergunning voor de zone met onder andere de nu in aanbouw zijnde garage op de voormalige site van Cofar en R’Plaza kwamen vanuit de wijk Kaasterstraat enkele bezwaren. Vanuit de deputatie moesten we het Ruimtelijk Uitvoeringsplan aanpassen en de knip in de Maria’s Lindestraat in de plannen opnemen. We beseffen echter dat dit niet evident is en daarom hebben we de Moorseelsesteenweg verbreed. De stad kocht een strook grond en we creëerden zo een extra afslag richting de Rijksweg. De buurtbewoners mogen niet vergeten dat er door de knip ook verkeer úit de Koestraat zal geweerd worden én de sluipwegfunctie van de Maria’s Lindestraat zal elimineren. In elk geval zijn we van plan om bij de start van de nieuwe bestuursperiode de globale circulatie van Rumbeke onder de loep te nemen. Dat staat hoog op onze prioriteitenlijst. We zullen de situatie in de Maria’s Lindestraat sowieso van dichtbij opvolgen en evalueren” (PVH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier