Kinderen van De Bosbes 'schitteren' op vijfde fluo-dag van gemeente Oostkamp

12/01/18 om 15:56 - Bijgewerkt om 15:54

Voor de vijfde keer op rij wordt op initiatief van de kindergemeenteraad een 'fluo-dag' georganiseerd.' Maak dat je gezien wordt, of je bent gezien' is in deze periode van het jaar, een heel belangrijke tip.

Kinderen van De Bosbes 'schitteren' op vijfde fluo-dag van gemeente Oostkamp

In de derde kleuterklas van juf Sabine Reyserhove was iedereen tiptop uitgedost in fluo. Rune Anseeuw die had zelfs nog enkele andere leuke attributen mee. © PH

De donkere, mistige dagen maken de zwakke weggebruiker nog zwakker dan anders. De fluo-dag is daarom een schitterende impuls om het veilig te houden.

"Zelf nemen sinds oktober wel al deel aan de verkeersactie: 'Helm op, Fluo top'", vertelt directeur Bieke Wittebolle van de Vrije Basisschool De Bosbes in Hertsberge. "Wie met een fluohesje naar school komt verdient een sticker. Die wordt op een spaarkaart gekleefd en daarmee zijn leuke prijzen te verdienen. Een fietser die een helm draagt wordt dubbel beloond. Zo willen we meehelpen om de kinderen op een veilige manier naar school te krijgen. Ook de ouders dragen hierin een verpletterende verantwoordelijkheid. Zij moeten zorgen dat de fietsen van hun kinderen tiptop in orde zijn en dat hun lievelingen kunnen 'schitteren' in het verkeer. Ook al vindt hun kroost zo'n reflecterend jasje niet echt cool, zij moeten hen overtuigen van het tegendeel. Met zo'n jasje ben je zichtbaar tot op 150 m, zonder jasje is dat hoogstens 50 m. Als je weet dat een auto die 90 km/u rijdt, slechts tot stilstand komt na 64 m, is zo'n jasje plots wel heel 'cool'!"

Om de scholen die op 12 januari deelnamen aan de fluo-dag, voorziet de gemeente alvast enkele leuke gadgets. "Het is belangrijk dat we de kinderen kunnen stimuleren om mee te doen", zegt de bevoegde schepen. "Als een geschenkje van de jeugddienst op die dag een steuntje in de rug kan zijn, dan geven we dat graag!"

In de derde kleuterklas van juf Sabine Reyserhove was iedereen tiptop uitgedost in fluo. Rune Anseeuw die had zelfs nog enkele andere leuke attributen mee.

In de derde kleuterklas van juf Sabine Reyserhove was iedereen tiptop uitgedost in fluo. Rune Anseeuw die had zelfs nog enkele andere leuke attributen mee. © PH

Meester Brecht Verhenne van de zesde klas vindt het goed dat het niet enkel bij deze ene fluo-dag van de kindergemeenteraad zal blijven. "De kinderen die naar school komen met de fiets of te voet moeten dat als een goede gewoonte zien. Net zoals je een jas of een muts aantrekt als het koud is. Volgend jaar trekken veel kinderen van de klas met de fiets naar Middenschool Sint-Pieter in Oostkamp, sommigen zelfs naar Brugge. Dan is een gezonde en veilige fluo-houding levensbelangrijk.

"Ilana Dobbels (10) uit zijn klas vindt het jammer dat de volwassenen niet altijd een helm dragen op de fiets. "Zij zouden beter het goede voorbeeld van de kinderen volgen!", merkt ze terecht op. Jarne Vandeputte (10) hoeven we niet meer te overtuigen. "Toen ik met mijn ouders op reis was in Nederland ben ik tijdens een fietstocht eens heel hard met mijn hoofd op de stenen gevallen. Als ik geen helm had aangehad kon ik dit waarschijnlijk niet meer navertellen. En een fietshelm niet cool ? Ik probeer mijn helm altijd zelf wat te 'pimpen'. Eens vond ik het raar dat iedereen, zelfs onbekende mensen, mij aanspraken met mijn naam. Na een tijdje had ik door dat dit was omdat mijn naam in grote letters vooraan op mijn helm stond. Beste kinderen, een fluo-jas en een helm zijn levensnoodzakelijk. Aandoen die spullen!"

(PH)

Meer nieuws uit

Nieuwsbrief

Ontvang dagelijks twee updates in uw mailbox met het belangrijkste nieuws uit West-Vlaanderen, aangeboden door de redactie van KW!