In 2016 starten werken voor de verlaging van de Leieboorden in Kortrijk

Redactie KW

Op een bewonersvergadering in de Budascoop hebben de stad Kortrijk en Waterwegen en Zeekanaal nv dinsdagavond de plannen voor de verlaging van de Leieboorden voorgesteld aan buurtbewoners en eigenaars. Via dit ‘Kortrijk Spreekt’-initiatief wil men de burger zijn of haar mening laten geven over dergelijke grote stadsprojecten. Een 90-tal geïnteresseerden kwam luisteren en achteraf werden volop vragen gesteld aan de projectleiders.

In het voorjaar van 2016 zouden de werken langs Broelkaai en Verzetskaai effectief van start moeten gaan. Daarvoor werkt de stad Kortrijk samen met Waterwegen en Zeekanaal. De verlaging van de Leieboorden zal volgens burgemeester Vincent Van Quickenborne (Open VLD) het water van de Leie opnieuw bij de mensen brengen. “De identiteit en het uitzicht van de binnenstad zal fundamenteel veranderen”, zei Van Quickenborne verder. “Omdat het om zo’n groot en ingrijpend project gaat, willen wij uiteraard ook luisteren naar wat de buurtbewoners denken en wensen.”

Zo’n 90 buurtbewoners, eigenaars en handelaars waren naar de Budascoop gekomen om te horen wat er de komende jaren staat te gebeuren. En vooral wat de impact zal zijn op de buurt. Naast de Leieboorden wordt ook de Konventstraat onder handen genomen. “Door van de gevels naar het water toe te werken en de afstand tot het water te verkleinen, moeten de kaaien een attractieve verblijfsruimte worden die toegankelijk is voor iedereen”, vertelde projectleider Lieven Vandeputte. “De buurt rond de oude Leie-arm wordt aangenamer, rustiger en groener.”

Parkeerplaatsen verhuizen

Vast staat dat de Broelkaai en Verzetskaai na de verlaging autoluw moeten worden. Dat betekent dat de 154 parkeerplaatsen die er nu zijn, zullen verdwijnen. In samenwerking met Parko voorziet de stad een alternatief in een nieuwe ondergrondse parking gebouwd op de hoek van de IJzerkaai en de Budastraat. “Naast de nieuwe serviceflats van het Heilig Hart komen in de zomer van 2016 vier verdiepingen ondergrondse parking die plaats bieden aan om en bij de 240 wagens”, lichtte schepen van Mobiliteit Axel Weydts (sp.a) de plannen toe. “De wagen verdwijnt ondergronds. Boven de grond wordt Kortrijk groen.”

De buurtbewoners waren over het algemeen positief en zaten vooral met vragen over de bereikbaarheid tijdens de werken.

(OV)

In 2016 starten werken voor de verlaging van de Leieboorden in Kortrijk


In 2016 starten werken voor de verlaging van de Leieboorden in Kortrijk


Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier