IJzerwegbrug over de Schelde gaat dit weekend open

© JRE
Redactie KW

De slanke fietsers- en voetgangersbrug ligt op dezelfde plaats als de vroegere spoorbrug, die dertig jaar geleden werd afgebroken. Ze verbindt het fietsnetwerk Leiestreek met het nieuwe Waalse netwerk WAPI.

De naam ‘IJzerwegbrug’ verwijst naar de naam van de vroegere spoorwegbrug, die deel uitmaakte van Kortrijk-Ronse en Oudenaarde-Herseaux, twee spoorlijntjes die elkaar destijds kruisten in Avelgem. Maar die tijd ligt al lang achter ons : beide spoorbeddingen kregen een recreatieve roeping en werden sindsdien alsmaar intensiever gebruikt door wandelaars en fietsers.

Het herbouwen van een brug voor zacht verkeer die de spoorbeddingen aan beide zijden van de Schelde opnieuw zou verbinden, was een van de prioriteiten van het programma ‘Groene Sporen’, dat enkele jaren geleden in het oude pompgebouw van Bossuit werd voorgesteld.

Naar WAPI en Vlaamse Ardennen

Door de nieuwe brug wordt er voor de recreatieve fietser een prachtige link gecreëerd met het nieuwe Waalse fietsnetwerk WAPI (Wallonie Picarde). Knooppunt 12 aan Avelgemse zijde sluit voortaan met één bruggensprong aan op knooppunt 13 aan de overkant van het water, op het grondgebied Orroir (Mont-de-l’Enclus). Het Waalse netwerk maakt dan op zijn beurt weer een vlotte verbinding met het fietsnetwerk Vlaamse Ardennen.

(JRE)

IJzerwegbrug over de Schelde gaat dit weekend open
© JRE

IJzerwegbrug over de Schelde gaat dit weekend open
© JRE

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier