Heraanleg Marktstraat in Izegem eindelijk begonnen

Het zicht van de Roeselaarsestraat op de Marktstraat, waar twee bomen een toegangspoort vormen. © (Foto VADU)
Valentijn Dumoulein
Valentijn Dumoulein medewerker KW

Het heeft wat voeten in de aarde gehad, maar op maandag 26 februari gaat de langverwachte heraanleg van de Marktstraat eindelijk van start. Als eerste staat de sloop van een pand midden in de straat op het programma. Dat wijkt voor een parkeerhaven.

Een grondige renovatie van de Marktstraat was volgens zowat alle betrokken partijen al langer aan de orde. De winkelstraat ligt er al jaren ietwat verloederd bij, met als grootste struikelblok voetpaden met verzakte klinkers. Ook een tekort aan groen en de aanhoudende leegstand in handelspanden blijken er al langer een doorn in het oog. De stad was zich van die problematiek bewust en schoof al in 2014 een actieplan naar voor om het handelsleven in het centrum nieuw leven in te blazen. Het meest in het oog springende project was de herinrichting van de Marktstraat, toen nog gepland voor 2016. De plannen werden uiteindelijk wat achteruitgeschoven om het dossier mee te kunnen nemen in het grotere Visie 2030-project. Ook de aankoop van een pand in de Marktstraat 25 om er een parkeerhaven te voorzien zorgde er voor dat het project wat vertraging opliep.

Administratieve problemen

In samenspraak met de handelaars werd beslist om de werken tussen augustus en november 2017 uit te voeren, maar door administratieve problemen bleef het wachten op een sloopvergunning voor het pand. “Uiteindelijk hebben we beslist om in het belang van de handelaars de werken uit te stellen tot februari 2018”, vertelt schepen van Openbare Werken Marc Vanlerberghe (SP.A). “Door die timing te handhaven kwam ook de soldenperiode niet in het gedrang. Nu is het inderdaad zover. De werken gaan op maandag 26 februari van start. Er vonden de voorbije weken al wat kleinere nutswerken plaats, maar straks zijn we aan het échte werk toe. In een eerste fase wordt het gebouw in de Marktstraat 25 gesloopt en bereiden we de aanleg van de parkeerhaven voor. Dit zou 25 werkdagen duren. De aannemer zal hiervoor vooral op het perceel van nummer 25 werken. Enige hinder in de straat door kraanwerken en vijf werkdagen aansluiting op de riolering zijn niet te vermijden.”

In de parkeerhaven is straks plaats voor 21 parkeerplaatsen. Door die toevoeging verdwijnen 17 parkeerplaatsen in de straat zelf. “Maar er blijven er nog negen beschikbaar en samengeteld met de plaatsen in de parkeerhaven betekent dat dus dat we er uiteindelijk méér parking zullen beschikken”, verduidelijkt schepen van lokale economie Tom Verbeke (N-VA). “Drie parkeerplaatsen fungeren in de voormiddag ook als laad- en loszone. In de namiddag kan je er kortparkeren. Zowel in de parkeerhaven als de Marktstraat geldt straks het principe van betalend parkeren, zoals dat nu al in het centrum van kracht is.”

In een volgende fase worden de voetpaden aangepakt. De boorden van de voetpaden zal de aannemer affrezen om ze tot op straatniveau te brengen. Op die manier wil de stad onfortuinlijke valpartijen vermijden. Aan het begin en het einde van de Marktstraat zullen nieuw aangeplante bomen ook een soort toegangspoort tot de vernieuwde straat vormen. Nieuwe straatbankjes, bloembakken, vlaggenmasten en fietsstallingen op strategische plaatsen moeten het geheel afwerken. Er komen ook twee bewakingscamera’s bij: één in het midden van de straat en de andere bij de splitsing met de Gentstraat.

“Die werken duren opnieuw 25 werkdagen en vangen aan na de paasvakantie”, weet schepen Marc Vanlerberghe. “Iedereen zal zijn steentje bijdragen om de werken zo vlot mogelijk te laten verlopen. Hinder en het afsluiten van de straat zijn echter niet te vermijden. De stad engageert zich bovendien om een afgevaardigde van de handelaars te verwelkomen op de wekelijkse werfvergadering. Op die manier houden we de communicatie duidelijk en transparant. Het einde van de werken wordt voorzien eind mei, op voorwaarde dat de weersomstandigheden gunstig zijn. We voorzien dan ook een schitterend resultaat.”

Ongemakken

Bart Simoens van wijnhandel Bodégon in de Marktstraat is vooral blij dat de werken straks uit de startblokken schieten. “We hebben er eventjes op moeten wachten, maar ondanks de ongemakken die dat met zich meebracht, hebben de handelaars besloten nu positief naar de toekomst te kijken”, vertelt hij. “We zijn dus blij dat het zover is en kijken uit naar het eindresultaat. We hopen dat de hinder beperkt blijft. Het plan van aanpak staat ons alvast aan en nu maar duimen dat er niet te veel onverwachte verrassingen opduiken. We willen vooral projectleidster Lokale Economie Alice Traen bedanken. Zij heeft in dit hele dossier al veel voor ons betekend.”

Officiële opening in juni

Eens de werken afgerond zijn wil de stad werk maken van een officiële opening van de vernieuwde Marktstraat. Die staat voorlopig gepland op vrijdag 29 juni.

“De werken moeten normaal eind mei achter de rug zijn, maar door mogelijk weerverlet of een onvoorziene omstandigheid kan dat misschien wat uitlopen en daarom plaatsen we die officiële opening een maand verder in de tijd”, vertelt schepen Tom Verbeke. De handelaars van de Marktstraat zelf willen echter nog met een apart initiatief uitpakken. “We zouden graag tijdens de Batjes een evenement op de parkeerhaven zelf organiseren”, aldus Bart Simoens. “Het is de uitgelezen kans voor de mensen om de nieuwe Marktstraat en parkeerhaven al eens te ontdekken. Het centrum is tijdens de Batjes sowieso afgesloten voor alle verkeer en dus ging de parkeerhaven dan toch niet gebruikt worden. Verder overleg met de stad en Unizo – dat de Batjes organiseert – moet wel nog gebeuren, dus helemaal zeker is dit nog niet.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier