Gevaarlijke kruispunten krijgen nog dit jaar verkeerslichten

© Google Maps
Redactie KW

Agentschap Wegen en Verkeer plaatst in de loop van dit jaar verkeerslichten op de twee kruispunten van de Industrielaan met de Noordlaan. “We zijn blij dat er eindelijk schot in de zaak komt”, aldus Francis Watteeuw.

De kruispunten Industrielaan-Noordlaan zijn vele jaren een doorn in het oog geweest van het Kuurnse gemeentebestuur. Terecht ook, want er gebeurden daar al tal van verkeersongevallen, een aantal zelfs met een dodelijk slachtoffer. “Ik herinner me nog een ongeval in 2006, waarbij een mevrouw uit Lendelede om het leven kwam“, aldus Francis Watteeuw (SP.A), schepen van Mobiliteit en Openbare Werken. “Toen besliste de Vlaamse overheid – de Noordlaan en Industrielaan zijn gewestwegen – om de kruispunten beter aan te duiden.”

De jaren nadien voerde Agentschap Wegen en Verkeer een aantal structurele wijzigingen door. Zo kwam er eenrichtingsverkeer in de parallelle delen van de Noordlaan en werden er aan de ‘binnenkant’ brede fietspaden aangelegd. Daarop is er tweerichtingsverkeer mogelijk. “De fietspaden werden aan weerszijden van dit soort middenberm aangelegd omdat er dan veel minder conflictsituaties waren. Hadden die fietspaden aan de kant van de bedrijven gelegen, dan was er bij elke ingang van een onderneming een potentieel conflict tussen fietsers en autoverkeer geweest.”

Dat de situatie ondanks de vele ingrepen nog niet helemaal veilig is, bleek enkele weken geleden nog. De Kuurnse Sofie Baert had er toen een ongeval. “Mijn wagen was total loss, ikzelf kwam er gelukkig met de schrik en wat nek- en hoofdpijn vanaf. De mensen moeten stoppen, maar doen dat niet. Met alle gevolgen van dien.”

“In december 2016 al besliste de overheid om op die kruispunten verkeerslichten te plaatsen. We zijn meer dan een jaar verder en ze staan er nog altijd niet… Ze zijn nochtans echt nodig”, besluit Sofie Baert.

Schepen Watteeuw bevestigt de datum van beslissing. “Aanvankelijk zouden de verkeerslichten (een tiental, red.) vorige zomer worden geplaatst. AWV ging dan ook een aantal andere zaken laten aanpassen. Maar dat is toen niet gebeurd.”

Wanneer het dubbel kruispunt aangepast wordt, is nog niet duidelijk. “AWV zal de werken in de loop van 2018 uitvoeren, maar een precieze datum is er nog niet“, aldus woordvoerder Dirk Vanhuysse. “De opdrachtdocumenten zijn in opmaak. De totale kostprijs bedraagt 270.000 euro.”

“Als de kruispunten zijn aangepast, dan zullen ze nog een stuk veiliger zijn voor de fietsers. Een goede zaak, want als gemeentebestuur willen we het woon-werkverkeer met de fiets promoten. Honderd procent veilig zal het niet zijn, maar het is toch weer een grote stap in de goede richting”, besluit de schepen. (AXV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier