Gemeente Wevelgem biedt fietsalternatieven tijdens werken aan N8

Redactie KW

Vanaf maandag 6 juni wordt de N8 volledig afgelosten naar aanleiding van de aanleg van een collector door Aquafin.

Er zal geen doorgaand verkeer mogelijk zijn vanaf de Kruiskouter richting Bissegem en R8. De werken zullen heel wat verkeersdrukte met zich meebrengen, maar gemeente Wevelgem schiet de bedrijven te hulp. Zo stelt ze verschillende fietsen ter beschikking en komt er een fietskluis aan het station.

De komende weken kunnen werknemers uit de industriezone Wevelgem-Zuid, Vliegveld en omgeving kunnen gebruikmaken van twee initiatieven die de gemeente opstartte samen met het Pendelfonds.

“Het eerste is de Testkaravaan“, vertelt schepen van mobiliteit Marie De Clerck (CD&V). Daarbij stellen we verschillende types fietsen, zoals elektrische (bak)fietsen en plooifietsen, laagdrempelig en gratis ter beschikking. Gedurende de periode van de werken zullen medewerkers vanop het bedrijventerrein hier gebruik van kunnen maken. Vanaf september wordt het materiaal van de Testkaravaan ter beschikking gesteld van andere Wevelgemse bedrijven. Er is heel veel vraag naar, en uiteindelijk kozen we voor medewerkers van Alpro en het Bedrijvencentrum, die met ons instapten in het Pendelfondsdossier.”

Christophe Cham en zijn echtgenote Heidi Viane werken beiden op Wevelgem-Zuid. Vanaf maandag zullen zij vanuit Ardooie met de elektrische fiets naar hier komen. “Dit is een prachtige opportuniteit om dit te testen. Zo hopen we files te vermijden, en ook zonder al te veel zweet naar het werk te kunnen.”

Naast de Teskaravaan komt er ook een fietskluis in het station. Hiervoor kon de gemeente samenwerken met de NMBS. In de leegstaande stationsgebouwen komt een afgelosten fietsenberging.

“Zo kunnen werknemers de combinatie woon-werkverkeer met de trein combineren met een verplaatsing per fiets”, vertelt Maarten Tavernier van de dienst Milieu, “De fiets kan ‘s avonds veilig opgeborgen door middle van een badge. Tijdens de werken aan de N8 kunnen werknemers van het bedrijventerrein er gebruik van maken via abonnementsysteem. Het is de bedoeling dat we dit later meer gaan uitrollen voor de inwoners.”

(TG)

>> Alle informatie over de fietsalternatieven zijn te vinden op www.wevelgem.be/fietsalternatieven

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier