Fietsersbrug Marquette : nog geen vergunning en ook nog geen gunning

Redactie KW

De aanleg van de fietsersbrug over de N36, die het centrum van Deerlijk met het provinciedomein De Gavers moet verbinden, laat nog altijd op zich wachten. De bouwvergunning is immers nog niet rond, en de werken zijn nog niet gegund. De brug zal dus allicht voor dit jaar niet meer zijn.

Vlaams parlementslid Martine Fournier (CD&V) stelde aan mobiliteitsminister Ben Weyts (N-VA) een aantal vragen over de aanleg van deze brug, die volledig door Vlaanderen zal worden gefinancierd, want het gaat om de overbrugging van een gewestweg.

Op vandaag is door deze drukke viervaks ring om Deerlijk het doorgaand verkeer tussen de Marquettestraat en de Gaversstraat onderbroken, maar er is al vele jaren sprake van het opnieuw herstellen van deze link voor het zachte verkeer. Aanvankelijk was aan een tunnel gedacht, maar dat zou technisch een hele klus worden, gezien het hoogteverschil tussen beide straten.

Het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) gaf in september 2013 al een informatievergadering over de aanleg van de fiets- en voetgangersbrug. De aanloopstroken voor de brug zouden langs beide kanten ruim honderd meter lang zijn en het hellingspercentage zou gemiddeld vier procent bedragen. De brug zal zich 5,5 meter boven de rijbaan van de N36 bevinden.

Openbaar onderzoek loopt nog

Alhoewel de start van de werken in diverse media al voor 2014 was aangekondigd, bleef het sindsdien vrij stil rond dit dossier, en daarom vroeg Martine Fournier nu een stand van zaken aan de bevoegde minister.

Minister Weyts wist alvast te melden dat het definitieve ontwerp van de brug ondertussen klaar is. “De offertes voor de bouw van de fietsbrug zijn al sedert 12 december 2014 geopend, maar de werken zijn nog niet definitief aan een aannemer gegund.”

“De start van de werken wordt in hoofdzaak bepaald door het bekomen van de bouwvergunning”, aldus nog de minister. “De stedenbouwkundige aanvraag werd op 23 oktober 2014 ingediend, maar de fase van het openbaar onderzoek is nog niet afgerond en de vergunning is dus nog niet verleend.”

(JRE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier