Fietsersbond wil wegen op het beleid in Roeselare

Lore Vandamme met haar kinderen Robbe en Arno, Raf Verbeke en Frederik Blomme van de Roeselaarse Fietserbond : "Wij hopen alvast van door de nieuwe bestuursploeg te worden uitgenodigd op de koffie." © (Foto SB)
Jos Remaut

Met de verkiezingen in zicht stelde de Roeselaarse Fietsersbond een memorandum op dat aan alle lijsttrekkers werd overhandigd. “Dit moet voor onze lokale politici en hun medewerkers een handleiding zijn om Roeselare een aantrekkelijke fietsstad te maken”, zegt Raf Verbeke, die iedereen ook uitnodigt om nu zondag op de Grote Markt te komen kennismaken tijdens de autovrije zondag.

De Fietsersbond is een onafhankelijke vereniging, met meer dan 23.000 leden in heel Vlaanderen. Met de steun van die leden behartigt ze de belangen van alle fietsers. Ook in Roeselare is er een afdeling, die heel recent een nieuwe impuls kreeg daar de komst van enkele nieuwe bestuursleden, waaronder Raf Verbeke.

“De Fietsersbond heeft al heel lang een platform waarop leden onveilige situaties en andere pijnpunten voor de fietser kan melden”, zegt Raf. “Dit spelen we dan door aan de bevoegde instanties en we ijveren voor een oplossing. Maar we willen ook verder gaan, en voor een stuk ook gaan wegen op het fietsbeleid. En dat moet je niet te eng zien: wij geloven in een multimodale invulling van de mobiliteit, waarin de fiets een belangrijke plaats inneemt. En met de doorbraak van de elektrische fiets kan het aandeel van het fietsverkeer alleen maar toenemen, zeker ook voor woon-werkverkeer. Wij pogen alvast een stempel te drukken op het beleid en lobbyen bij alle beleidsniveaus.”

Met de politici op ronde

In de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen heeft de Roeselaarse Fietsersbond dus een memorandum opgesteld. Het is best wel een indrukwekkend document geworden, dat zich achtereenvolgens tot elke schepen afzonderlijk én tot de burgemeester richt, waarmee wordt aangetoond dat fietsen niet alleen een kwestie is van mobiliteit, maar ook van groen, gezondheid, economie, welzijn, veiligheid… “Een model dat door de Fietsersbond nationaal werd opgesteld”, zegt Raf, “en waaruit duidelijk moet blijken dat wij voorstander zijn van een totaalaanpak. Het memorandum moet voor onze stadsbestuurders een praktisch hulpmiddel zijn om bij elke beslissing binnen elk beleidsdomein de vraag te stellen wat de impact betekent op het fietsgebruik.”

“Wij inviteren nu al de toekomstige ploeg voor een fietstocht door de stad”

“Eenmaal de nieuwe bestuursploeg is gekend, hopen wij uitgenodigd te worden op de koffie voor overleg en inviteren wij alvast de burgemeester, schepenen en gemeenteraadsleden voor een fietstocht door onze stad! Wij kijken alvast uit naar een verdere constructieve samenwerking met het beleid”, aldus nog Raf, die overigens meegeeft dat er ook in de voorbije jaren in onze stad al heel wat werd gerealiseerd voor de fietser en dat er ook al wel een aantal mooie zaken in de pipeline zitten, nu Roeselare in de toekomst een kruispunt wordt van de Vlaamse fietssnelwegen.

Het kan ook traag

Maar het hoeft niet altijd snel te gaan als je fietst. Wat dacht je van een wedstrijdje slow biking ? “Op zondag 16 september kan je bij ons op de Grote Markt deelnemen aan onze wedstrijd slow biking. Om het traagst fietsen dus. Het lijkt makkelijk, heel lang doen over een bepaald traject. Maar zonder de lijnen te raken of je voeten aan de grond te zetten, is veel concentratie, balans en fietstechniek nodig. Iedereen kan meedoen om een leuke prijs winnen!” De Roeselaarse Fietsersbond kan je volgen op facebook.com/fietsersbond Roeselare. Daar vind je ook de link naar het memorandum. (JRE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier