Fase 2 werken Rijksweg in Rumbeke: de miserie verschuift naar Izegem

In Izegem werd bij nadering van de rotonde al een betonnen stootrand geplaatst om wild keren onmogelijk te maken. Voor deze rand komt er wel een keerlus voor personenwagens. (Foto SB) © (Foto SB)
Redactie KW

Nu maandag 2 juli start fase 2 van de werken voor de aanleg van het 3A Knooppunt op de N36, ter hoogte van het nieuwe ziekenhuiscomplex van AZ Delta. Daar zal opnieuw heel wat verkeersmiserie met zich meebrengen, maar nu op andere plaatsen.

De eerste fase van deze werken heeft bijna vier maanden geduurd : aan de kant van het ziekenhuis werd een op- en afrit aangelegd en de rijweg van de N36 werd opgehoogd, met de befaamde ‘muur van Oekene’ tot gevolg. Deze week werd de laatste toplaag asfalt aangelegd, en het verkeer vanuit Roeselare richting E403 en Izegem zal vanaf vrijdagavond over de nieuw aangelegde bypass kunnen rijden. Dat beetje kronkelen zal misschien wat vertragend werken, maar het goeie nieuws is dat de doorstroming op twee rijstroken zal gebeuren in plaats van één, de file bij nadering vanuit Roeselare korter zal zijn, omdat er niet meer geritst zal moeten worden.

Andere kant

De tweede fase van de werken, die normaal gezien tot eind september zal duren, speelt zich nu aan de andere kant af, want de noordelijke helft van het nieuwe klaverblad wordt nu aangelegd. Daarin zit ook de heraanleg van het kruispunt van de Kwade- en de Nieuwe Abelestraat vervat, dat omgevormd wordt tot een soort afrit. In de eerstkomende zes weken zal dit kruispunt daardoor volledig afgesloten zijn. De omlegging hiervoor gebeurt via de Armoedestraat en om dit vlot en veilig te laten verlopen, wordt de voorrangsregeling op het kruispunt van de Armoede- en de Oekensestraat tijdelijk gewijzigd. Wat tot extra aanschuiven kan leiden in de Oekensestraat voor wie uit Rumbeke-centrum komt.

Maar dit zal maar peanuts zijn in vergelijking met de verkeersellende op de N36 zelf : in de richting naar Roeselare toe zal het verkeer ter hoogte van de werken slechts op één rijstrook kunnen, en het is niet denkbeeldig dat deze flessenhals kan leiden tot files die tot op de snelweg E403 reiken.

Keerlus

Bijkomend gegeven tijdens deze tweede fase is dat het niet mogelijk zal zijn om, komende vanuit Roeselare, nog links af te slaan naar het Accent Business Park. Wie daar moet zijn, zal dus moeten doorrijden naar Izegem om daar te keren.

Links afslaan naar Accent Business Park niet mogelijk : doorrijden tot in Izegem

Vrachtverkeer zal dat moeten doen op de rotonde aan de Leenstraat, maar voor het gewone autoverkeer komt er iets dichter een keerlus.

Hiervoor wordt echter in beide richtingen het linkervak ingenomen, wat ook weer voor een pák file zal zorgen tijdens de spitsuren.

Ook de aansluiting op de Rijksweg van de Kwadestraat aan de kant Oekene wordt onderbroken. Hierdoor verdwijnt een vaak gebruikte sluipmogelijkheid voor wie vanuit Sint-Eloois-Winkel of Oekene de Rijksweg op wou. Geduldig aanschuiven in de rij van de Oekensestraat wordt dus de boodschap, want ook het alternatief om binnendoor naar de Moorseelsesteenweg te rijden valt weg, aangezien er straks ook werken starten op die Moorseelsesteenweg. Tijdens de bouwvakantie zou je er wél door kunnen.

De werken aan het 3A Knooppunt zitten overigens perfect op schema, zodat de ingebruikname van de nieuwe campus van AZ Delta, voorzien voor volgend jaar, niet in het gedrang komt. (JRE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier