Elf personen zonder geldige papieren opgepakt tijdens politieactie Jabbeke

30/01/18 om 10:32 - Bijgewerkt om 10:31

Dat zegt Peter De Waele, woordvoerder van de federale politie. Tijdens de politieactie sloeg één persoon op de vlucht, en werd aangereden door een auto.

Elf personen zonder geldige papieren opgepakt tijdens politieactie Jabbeke

© BELGA

"Het ging om een op voorhand geplande politieactie, van een twintigtal agenten van de federale en lokale politie. Blijkbaar zat iemand verscholen in een struik, en is die in de richting van de autosnelweg gelopen. Hij werd aangereden door een bestuurder op het rechterrijvak en werd naar het linkerrijvak gekatapulteerd", legt Peter De Waele uit. Het slachtoffer, een transmigrant die illegaal in ons land verbleef, overleefde het ongeval niet.

Het parket heeft gevraagd aan het identificatieteam van de federale politie (DVI) gevraagd om het slachtoffer te identificeren. "Er zijn bij de persoon, zoals bij de meeste mensen zonder geldige papieren, geen tekens gevonden die hem kunnen identificeren", aldus de woordvoerder nog. "Daarnaast is het stressteam vannacht ter plaatse gekomen, om de agenten, die erg waren aangedaan door het voorval, psychologisch bij te staan."

Het onderzoek naar het ongeval is in handen van het parket. Daarnaast wordt het voorval binnen de federale politie onderzocht. "Het is moeilijk om accuraat op te treden als iemand plots gaat lopen", benadrukt De Waele. "Als je erachteraan gaat, kan dat ertoe leiden dat hij nog verder op de autosnelweg loopt. Ook kunnen de politiemensen zo zelf in gevaar komen."

Bij de actie werden elf mensen zonder geldige verblijfspapieren opgepakt, afkomstig uit Irak en Ethiopië.

Over het verloop van de geplande politieacties aan andere snelwegparkings, kon De Waele nog geen informatie geven.

(BELGA)

Meer nieuws uit

Nieuwsbrief

Ontvang dagelijks twee updates in uw mailbox met het belangrijkste nieuws uit West-Vlaanderen, aangeboden door de redactie van KW!