Drie kilometer staalkabel brengt verkeer in Brugse binnenstad in kaart

Arbeiders leggen meetapparatuur aan op de tijdelijke Kruispoortbrug. © Davy Coghe
Redactie KW

Het stadsbestuur van Brugge wil de komende drie jaar vier keer per jaar verkeerstellingen houden in de volledige binnenstad. Bijzonder is dat ook de fietsbewegingen geteld worden. De tellingen zullen de stad 98.000 euro per jaar kosten.

Arbeiders van Signco, een bedrijf uit Willebroek, waren donderdag druk in de weer met de aanleg van een staalkabel op de tijdelijke Kruispoortbrug. Het bedrijf doet dat op 38 plaatsen in de stad. “We leggen een volledig cordon rond Brugge om voertuigen en fietsen te tellen”, vertelt Stijn Goossens van Signco. “Het is één van de grotere dergelijke projecten die in Vlaanderen uitgevoerd worden. In totaal gaat het toch om zo’n drie kilometer staalkabel.”

Vier keer per jaar

Bedoeling is cijfers over inkomend en uitgaand verkeer in de volledige binnenstand te verzamelen. “Begin februari hebben we beslist om de verkeerstellingen te professionaliseren en verfijnen”, aldus burgemeester Renaat Landuyt (SP.A). “Deze tellingen worden vanaf maandag 19 februari gedurende twee weken gehouden en zullen de komende drie jaar vier keer per jaar, in februari, mei, augustus en november, plaatsvinden.”

Dankzij deze tellingen hebben we straks zicht op het inkomend en uitgaand verkeer in de binnenstad, en dat 24 uur per dag. Deze tellingen registreren niet alleen de aantallen, maar ook de soorten voertuigen: bussen, zwaar verkeer, auto’s, fietsen… We tellen daarbij ook de fietsbewegingen, omdat het toch wel een nieuwe uitdaging wordt om ook dit verkeer te beheersen, inclusief de parkeermogelijkheden. Ook de snelheid van de voertuigen wordt geregistreerd.”

Drukte beheersen

“Nu het technisch en financieel mogelijk wordt, willen we permanent over gegevens en evoluties beschikken”, vervolgt de burgemeester. “De grote beslissingen inzake parkeren zijn genomen, nu is het zaak om de kennis omtrent de drukte van onze binnenstad permanent te beheersen. Vergeet niet dat er gemiddeld 18.000 bezoekers per dag komen in een zone van 18.000 inwoners.”

“Door de verschillende telmomenten kunnen we ook de gevolgen van bijvoorbeeld aanpassingen aan het parkeerbeleid nog beter inschatten. De gegevens zullen bovendien ook bruikbaar zijn in het kader van de aanleg van straten, de fijnstofuitstoot, de rijrichting van de straten enzovoort. De tellingen kosten ons ongeveer 98.000 euro per jaar, dus ongeveer 24.500 euro per telling.”

(TV-foto Davy Coghe)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier