Devloostraat in Vleteren wordt helemaal zone 30

Doortocht Ed. Devloostraat naar Reninge © (Foto RVL)
Redactie KW

Maandagavond keurde de gemeenteraad een hele reeks verkeersreglementen eenparig goed. Door de aanpassing van de verkeerssituatie en de signalisatie naar aanleiding van de uitgevoerde werken in de H. Deberghstraat, Schazenstraat, Reningestraat en Edmond Devloostraat en de omliggende straten Kerkstraat, Kasteelweg en M. Vandewynckelstraat waren aanvullende verkeersreglementen nodig in die straten.

Het ging om volgende aanpassingen:

Er wordt een permanente zone 30 ingevoerd in de Hendrik Deberghstraat vanaf het kruispunt van de N8 tot over het kruipunt met de Kerkstraat. Nu was er hier enkel variabele zone 30 ter hoogte van de schoolomgeving van toepassing.

Er zal een zone 50 ingevoerd worden vanaf het kruispunt met de Kerkstraat tot de Reningestraat nummer 20 en een tonnagebeperking van 7,5 ton vanaf de N8- H. Deberghstraat tot aan de Keiweg (en omgekeerd) met uitzondering van plaatselijk landbouwverkeer. Burgemeester Stephan Mourisse (LVP): “De grote werken in de Deberghstraat zouden moeten afgelopen zijn tegen 1 november. We willen zeker niet dat het nieuwe wegdek onmiddellijk wordt kapot gereden door zware vrachtwagens. Verder moeten we rekening houden met de leefbaarheid van het dorp. Voor het deel vanaf de Keiweg moeten we afspraken maken met Lo-Reninge.”

Vervolgens zal de nieuw aangelegde parking van de school buiten de schooluren gebruikt kunnen worden door omwonenden en bezoekers, als compensatie voor de verdwenen parkeerplaatsen bij het heraanleggen van de straat. De Kerkstraat zal dan eenrichtingsverkeer invoeren in de rijrichting van Oostvleterendorp en het parkeren in de Kerkstraat blijft gelden aan de rechterkant.

Er komt eenrichtingsverkeer in de Kasteelweg tussen de M. Vandewycnkelstraat -Reningestraat in de rijrichting van de Reningestraat. Verder is er ook een wegversmalling voorzien ter hoogte van de H. Deberghstraat nr. 38 waardoor het niet mogelijk zal zijn om met twee wagens op het zelfde moment door te rijden. Hiervoor zal er een voorrangsbord geplaatst worden om de bestuurders voorrang te geven die richting Reninge rijden. Bestuurders in de richting van de N8 moeten voorrang geven.

We moeten rekening houden met de leefbaarheid van het dorp

De uitrit van de Edmond Devloostraat naar de Hendrik Deberghstraat ter hoogte van de serviceflats zal enkel gebruikt kunnen worden door voetgangers, fietsers en lichte bromvoertuigen. En niet meer als uitrit voor de wagens zoals dat was voor de werken. De straat zal ook gebruik maken van paaltjes.

Het stukje Schazenstraat dat uitweg biedt naar de garages tussen de H. Deberghstraat en de Schazenstraat zal enkel toelating bieden tot de garages, fietsers, voetgangers en lichte brommers. Ook daar zal gebruik gemaakt worden van paaltjes en zullen ze ervoor zorgen dat de garages nog toegankelijk zijn.

De zijweg van de H. Deberghstaat naast Covemaecker nr. 43 naar Oostvleterendorp zal aangeduid worden als een doodlopende weg. De huidige Ed. Devloostraat en de uitbreiding wordt helemaal zone 30. De Ed. Devloostraat zal toegankelijk zijn vanuit de N8 in beide richtingen en ook langs de Oude Reningeweg in beide richtingen. Tot voor de werken was hier enkel mogelijkheid om in te rijden. Na de werken wordt hier uitgezonderd plaatselijk verkeer toegepast.

Evaluatie na drie of zes maanden

Er werd ook een nieuw pad voor fietsers en voetgangers aangelegd tussen de Ed. Devloostraat en de toegang tot Klavertje 3 aan de achterzijde. Burgemeester Stephan Mourisse: “Na drie of zes maanden, afhankelijk van de reacties van de bewoners, zullen we alles evalueren.”

De volgende gemeenteraad heeft plaats op maandag 19 november. Op dinsdag 13 november om 19.30 uur wordt een infovergadering georganiseerd rond de start van de werken in de Poperingestraat. De avond heeft plaats in de voetbalkantine vanaf 19.30 uur.

(AHP)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier