Dertiger uit Houthulst ‘dacht dat hij alcoholvrije Ricard gedronken had’

Redactie KW

Hij moest voor de rechtbank verschijnen omdat hij met 1,6 promille betrapt was.

Met een fles drank naar de politierechtbank afzakken om aan te tonen dat hij niet bewust dronken achter het stuur kroop. Dat is wat een 35-jarige man uit Houthulst vanmorgen deed. Het ging om de anijsdrank Bibor, de alcoholvrije variant van Ricard. Volgens de dertiger smaken en ruiken de twee drankjes identiek. “Ik dacht dat ik die aan het drinken was”, verklaarde hij aan de politierechter. “Mijn vriendin had besteld aan de bar. Daar had ze blijkbaar échte Ricard gevraagd terwijl ik de alcoholvrije versie had gevraagd. Zonder dat ik er erg in had dronk ik dus alcohol.”

Dat wees ook de ademtest uit die de politie in mei vorig jaar van de dertiger afnam. Ze merkten hem toen op langs de Torhoutsesteenweg in Leffinge. Hij reed er over een volle witte lijn en zwalpte over de weg. De politie hield hem tegen en liet hem blazen. Het resultaat: 1,6 promille alcohol in zijn bloed.

Hij ging ervan uit dat hij dat drankje zonder alcohol had gedronken en besefte niet dat hij onder invloed was

De man zelf kon dat niet geloven en vroeg een ademtest. “Net omdat hij dacht dat hij niet gedronken had”, zegt zijn advocaat Thomas Bailleul. “Hij ging ervan uit dat hij dat drankje zonder alcohol had gedronken en besefte niet dat hij onder invloed was. Die man is een vertegenwoordiger en heeft zijn rijbewijs echt wel nodig.”

De dertiger bood de politierechter nog aan om aan het drankje in kwestie te ruiken. Die bedankte echter vriendelijk. “Je voelt toch dat je boven je theewater geraakt?”, vroeg hij zich af. Maar daar kon de Houthulstenaar geen sluitend antwoord op geven. Zijn strafregister speelde bovendien niet bepaald in zijn voordeel. Hij werd eerder al drie keer veroordeeld voor rijden onder invloed.

De politierechter gaf hem een boete van 3.200 euro en een rijverbod van zes maanden. Als hij daarna zijn rijbewijs nog terug wil krijgen zal hij moeten slagen voor theoretische en praktische examens en een medisch en psychologisch onderzoek.

(TL)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier