De ring rond Kortrijk moet beter en daar kan jij mee voor zorgen

De burgemeesters van Kortrijk en Kuurne roepen iedereen op om hun mening over de R8 te laten horen. © LOO
Jasmien Aernout
Jasmien Aernout Medewerker KW

Het verkeer op de ring rond Kortrijk en de aansluiting op de lokale wegen moet vlotter, veiliger en duurzamer worden. K-R8 is de naam van het complexe project dat in de eerste fase van het onderzoek zit. De burgemeesters van Kortrijk en Kuurne roepen de bevolking op om deel te nemen aan de online bevraging.

Harelbeke, Kortrijk, Kuurne, Wevelgem en Zwevegem en de Vlaamse Overheid en intercommunale Leiedal bundelen met K-R8 de krachten om groeiende files en verkeersknopen op en rond de R8 aan te pakken. Het project streeft niet enkel een vlotte en veilige mobiliteit na maar legt ook de focus op leefbaarheid en ruimtelijke ordening. Onder meer met het oog op de groeiende interesse voor alternatieven als de elektrische fiets wil het project sterk inzetten op de mening van de weggebruiker. Het beleid roept op om via een online enquête en dialoogmarkten mee te denken over het eigen mobiliteitsgedrag en de ontwikkeling van de omgeving van de R8.

Meten is weten

K-R8 bevindt zich op dit moment in de eerste verkenningsfase. Zoveel mogelijk informatie wordt verzameld op het terrein en zowel experts, burgers en beleidsmakers worden nauw betrokken. Een belangrijk onderdeel van het de beginfase van het mobiliteitsonderzoek is het meten van de verkeersstroom. Een 100-tal camera’s werden of worden op strategische locaties geïnstalleerd om ons verplaatsingsgedrag te registreren.

De verkeersstromen aan de wisselaar in Moorsele en aan het complex Kortrijk-West werden reeds onderzocht. Op dit moment loopt een onderzoek naar de complexen Kortrijk-Oost, Stasegem (paperclip), Kortrijk-Zuid (het ei) en de wisselaar in Aalbeke (E17xE403). Daarbij wordt tegelijkertijd het al dan niet sluiten van de R8 tussen Kortrijk-Zuid en Kortrijk-Oost bekeken. In de toekomst voert men een onderzoek naar het doortrekken van de R8 in Kuurne/Harelbeke.

De zeven onderzochte of te onderzoeken complexen.
De zeven onderzochte of te onderzoeken complexen.© GF

Alternatieven

Het departement Mobiliteit en Openbare werken deed onderzoek naar het verplaatsingsgedrag van de Vlaming. We verplaatsen ons drie op de vier keer met de auto en nemen slechts in 4,5 procent van de gevallen het openbaar vervoer. Toch fietsen we steeds meer en de verwachting is dat de elektrische fiets nog aan populariteit zal winnen. Hoe we ons verplaatsen en de redenen waarom we dat niet per fiets, te voet of met het openbaar vervoer doen, vormen een aanzienlijk onderdeel van het onderzoek van K-R8. Kwesties als veiligheid en een goede aansluiting van het openbaar vervoer zullen daarom in het onderzoek van de R8 aan bod komen.

Leefbaarheidstudie

De uitgebreide procedure beperkt zich niet tot mobiliteit en een vlotte doorstroming van het autoverkeer. K-R8 wil tegelijkertijd de kans nemen om na de denken over ruimtelijke ordening en leefbaarheid. Daarom is er naast het een onderzoek naar hoe we ons verplaatsen ook aandacht voor de wijken en buurten waar we wonen, werken, studeren en ontspannen.

Roze: reeds onderzocht, rood: worden nu onderzocht of in de toekomst onderzocht
Roze: reeds onderzocht, rood: worden nu onderzocht of in de toekomst onderzocht© GF

Mogelijke toepassingen voor een duurzame omgeving zijn goede bereikbaarheid voor voetgangers en fietsers, goed werkende knooppunten met het openbaar vervoer en groenzones. K-R8 roept de burgers op ideeën aan te brengen. Specifiek zal er een verkennend onderzoek ruimtelijke ontwikkeling gestart worden voor Hoog Kortrijk en de omgeving van Kortrijk-Oost.

Enquête en dialoog

Nog tot 14 november kan elke burger de online enquête invullen op www.k-R8.be. Tot nog toe deden een 800-tal mensen dat. De korte bevraging polst naar de vaakst gekozen route, het meest gekozen vervoersmiddel, de mogelijke hinder onderweg en ideeën voor doorstroming, openbaar vervoer en leefbaarheid.

De resultaten van de enquêtes vormen de basis van de dialoogmarkten die in november op vier locaties worden georganiseerd. Naast kennismaking met het project is er interactief luik voorzien waarbij iedereen creatief mag meedenken.

Online bevraging

Nog tot 14 november 2017: www.k-R8.be

Dialoogmarkten

Telkens van 16u tot 20u. Doorlopend vrij voor iedereen. Op woensdag 15 november in de Budafabriek, maandag 20 november bij Devos-Capoen in Kuurne, op dinsdag 21 november in TSAS in Harelbeke en op donderdag 23 november in het Zwevegemse gemeentehuis.

Online bevraging

Nog tot 14 november 2017: www.k-R8.be

Dialoogmarkten

Telkens van 16u tot 20u. Doorlopend vrij voor iedereen. Op woensdag 15 november in de Budafabriek, maandag 20 november bij Devos-Capoen in Kuurne, op dinsdag 21 november in TSAS in Harelbeke en op donderdag 23 november in het Zwevegemse gemeentehuis.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier