De nieuwe is klaar dus mag de tijdelijke sluis in Harelbeke verdwijnen

De tijdelijke sluis in Harelbeke - rechts op de foto - wordt afgebroken. Tegen juli dit jaar moet die volledig verdwenen zijn. © LOO
Redactie KW

Nu de imposante sluis in Harelbeke in gebruik is genomen, is De Vlaamse Waterweg gestart met het volgende onderdeel van de Leiewerken. De tijdelijke sluis wordt er afgebroken en maakt plaats voor de bouw van een energieneutrale stuw.

De Harelbeekse Leiewerken zijn al enkele jaren aan de gang. Ze maken deel uit van het grotere binnenvaartproject Seine Schelde Vlaanderen en moet uitmonden in een stevig alternatief voor het goederenvervoer op de weg. “De Leie in Harelbeke wordt een belangrijke schakel in de watersnelweg die het Scheldebekken met het industriële hart van Frankrijk verbindt”, zegt Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Ben Weyts (N-VA).

Afbraak tijdelijke sluis

Nu de schepen vlot door de nieuwe sluis varen, is het tijd voor het volgende onderdeel: de tijdelijke sluis wordt afgebroken. Eerst worden alle elektromechanica en andere materialen zoals de bolders en de ladders weggenomen. Daarna worden de afwaartse deuren, aan de kant van de Hogebrug, weggenomen. Deze deuren worden namelijk gerecupereerd en zullen gebruikt worden als middendeuren in de nieuwe sluis. De laatste stap is het verwijderen van de volledige betonnen constructie. De tijdelijke sluis zal tegen juli 2018 volledig afgebroken zijn.

Terwijl de tijdelijke sluis wordt afgebroken, wordt er ook een bouwkuip gemaakt waarin de nieuwe stuw en de turbines zullen gebouwd worden. Deze turbines wekken energie op om de volledige installatie op een energieneutrale manier te laten functioneren.

Om wateroverlast tijdens de werken te vermijden wordt een tijdelijke stuw gebouwd. De stalen onderdelen van deze tijdelijke stuw worden hergebruikt in de nieuwe stuw. De onderdelen worden verplaatst van zodra de betonconstructie van de nieuwe stuw klaar is. Daarna wordt de betonnen constructie van de tijdelijke stuw afgebroken.

Moleneiland

Naast de bouw van een nieuwe stuw met turbines, staan er nog heel wat aanpassingen op het programma. Het Moleneiland wordt heringericht met een vispassage en er komt ook een draaibrug voor fietsers en voetgangers. De intake van de Banmolens zal ervoor zorgen dat de Leie weer tot aan de Banmolens stroomt.

Parallel met de Leiewerken loopt het stadsvernieuwingsproject, h?aqua. Op het programma staan onder meer de heraanleg van de wegen en jaagpaden langs de oevers, de herinrichting van het Marktplein en vele andere stads- en woonontwikkelingen op de beide Leieoevers.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier