DE HAAN “Fietspad Grotestraat is ware verschrikking”

Hilde Dhont en Jacky Deblaere
Redactie KW

Vol putten en barsten, vlak naast de rijweg en op sommige plaatsen amper een halve meter breed: het fietspad in de Grotestraat tussen de Warvinge en Nieuwmunster, is volgens Hilde Dhont en Jacky Deblaere een ware verschrikking. Maar er is wel – al jaren – beterschap op komst.

“Mijn man fietst hier dagelijks naar zijn werk en ik ben altijd ongerust”, zegt Hilde, die in de gemeenteraad al vaker op dezelfde nagel hamerde en De Haan fietsonvriendelijk noemde. “De Haan is een prachtgemeente, maar de invalswegen zijn een schande en zeker voor fietsers.”

“Kapotgereden”

Jacky Deblaere, bestuurslid bij de Brugse Fietsersbond, is het daar volmondig mee eens. “De auto is koning in De Haan, of die indruk krijgen bezoekers toch bij het binnenrijden. Dit fietspad langs de Grotestraat is volledig kapotgereden: het zit vol barsten, builen en putten, op veel plaatsen zie je de wegmarkering niet meer en er loopt een richel langs die gevaarlijk kan zijn als je daar met je banden inschiet. Tot slot ligt er ook overal slijk en grind op het fietspad, dat dan bovendien nog eens veel te smal is. De auto’s razen hier benauwelijk dicht langs je heen.”

Jacky Deblaere meldde voor het dossier ‘Op het slechte pad’ tientallen slechte fietspaden in West-Vlaanderen. “Met de Fietsersbond zijn we op dat vlak natuurlijk zelf heel actief. Maar wij mogen ook niet te véél tegen de schenen van politici schoppen, anders zijn ze niet meer bereid om te luisteren”, zegt Jacky.

Het zwarte punt in de Grotestraat werd door Hilde Dhont ook in de laatste gemeenteraad nog eens aangekaart. “Aanvankelijk zou het nieuwe fietspad er gerealiseerd worden in 2015. Nu staat het op de planning voor 2019. Natuurlijk een mooie belofte in een verkiezingsjaar”, zegt ze.

“Einde in zicht”

Burgemeester Peter Breemersch van De Haan woont zelf in een zijstraat van de Grotestraat. “Dat fietspad is inderdaad vrij gevaarlijk ja, de oppositie heeft dat in de gemeenteraad terecht al dikwijls aangehaald. Maar ondertussen zit het dossier wel in de laatste rechte lijn om in 2019 gerealiseerd te worden. We hopen in het voorjaar.” De oorzaak van het jarenlange uitstel, wijt Peter Breemersch aan een lastige verwervingsprocedure. “Het aankoopcomité dat de gronden moest verwerven, zat verwikkeld in een procedure die maar bleef aanslepen. Met een jaar of vier vertraging, is het einde nu wel in zicht en kan het snel vooruitgaan.” Er komt een vrijliggend tweerichtingsfietspad aan de zuidkant van de rijweg. Komende vanuit De Haan is dat aan de rechterkant. (WK)