Centrumstraten Lo worden eindelijk heraangelegd

Burgemeester Lode Morlion in de Breydelstraat waarop vorig jaar in mei per vergissing een laag gietasfalt werd aangelegd. © (foto KVCL)
Redactie KW

De Weststraat, Breydelstraat en een deel van de Hogebrugstraat en Ooststraat in Lo worden heraangelegd. De kasseien worden vervangen door een laag asfalt. De werken starten op 11 juni en zullen tot eind juni duren.

In het kader van de dorpskernvernieuwing begin 2000 werden de centrumstraten van Lo op vraag van Onroerend Erfgoed aangelegd in kleine kasseien. Mooi, maar die kasseien bleken niet bestand tegen het zwaar vervoer dat dagelijks door het Caesarstadje passeert. Regelmatig waren er herstellingswerken nodig.

Zo ook in mei vorig jaar. Toen voorzag een aannemer de volledige Breydelstraat van een laag gietasfalt. Een pijnlijke vergissing, want de bedoeling was om alleen enkele putten te vullen. “De kleine kasseien zullen worden uitgebroken, weggezakte boordstenen worden herplaatst, funderingen worden waar nodig hersteld, de goot wordt uitgevoerd in 3 rijen betonklinkers en het geheel wordt afgewerkt met asfalt”, overloopt burgemeester Lode Morlion. “Om de werken vlot te laten verlopen, zal de rijweg volledig afgesloten worden voor alle verkeer. Fietsers en voetgangers krijgen wel doorgang. Het zwaar doorgaand verkeer zal aan de invalswegen worden omgeleid en mag de lokale omleidingen niet volgen.”

“Al geruime tijd ijvert het stadsbestuur bij het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) – de beheerder van de gewestweg – om de slechte staat van de kasseien aan te pakken”, gaat de burgemeester verder. “Maar omwille van het beschermd stadsgezicht moet er ook steeds met Onroerend Erfgoed overlegd worden. Dit alles maakt dat de uitvoering van de werken wat op zich heeft laten wachten.”

“De werken zullen ongetwijfeld voor ongemak zorgen, niet in het minst voor de bewoners van de Hogebrugstraat, Weststraat, Breydelstraat en een stuk van de Ooststraat”, beseft de burgemeester. “Maar vandaag is de overlast bij momenten niet meer te harden is. Oorverdovend lawaai en trillingen maken dat de leefbaarheid compleet verdwenen is.”

Alle bewoners van de straten krijgen heel binnenkort nog een brief in de bus met meer info over de werken.

(KVCL)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier