Brugge zet met gratis expo de fiets uitdrukkelijk in de kijker

Leerlingen uit tal van Brugse scholen kwamen naar de tentoonstelling. Met de fiets, hoe kan het ook anders. © SVV
Redactie KW

In de Magdalenazaal in Brugge vond donderdag Fietsival plaats, het jaarlijkse congres van De Toekomst van Brugge. Burgemeester Renaat Landuyt (sp.a) trok de bewering in twijfel als zou de fiets tweehonderd jaar bestaan.

“Op koorstoelen in de Sint-Salvatorskathedraal vind je afbeeldingen gebeiteld van kinderen die de eerste modellen van kleine fietsen met hun handen vasthouden”, beweert Landuyt. “Deze stoelen dateren van de vijftiende eeuw.”

Aanleiding voor deze uitspraak is de gratis tentoonstelling over revolutionaire en uitzonderlijke fietsen, die vanaf zaterdag 28 oktober tot eind december loopt in Mijn Brugge, dat je aan de Frank Van Ackerpromenade op het Stationsplein van Brugge vindt. Deze expositie loopt in samenwerking met het Wielermuseum uit Roeselare.

Fietsstad van Vlaanderen

Op Fietstival wisselde het Brugse stadsbestuur deze voormiddag ideeën uit met Vlaamse volksvertegenwoordigers en fietsspecialisten uit binnen- en buitenland. Zij gingen dieper in op het lokale, Vlaamse en Europese verhaal van het fietsbeleid en het sociaal-economische voordeel hiervan.

“Onlangs werd Brugge door De Standaard uitgeroepen tot ‘de fietsstad van Vlaanderen'”, aldus burgemeester Renaat Landuyt (sp.a). “Uit cijfers is gebleken dat Brugse scholieren en werkende volwassenen dagelijks 9,1 maal de wereld rond fietsen. Hiermee besparen ze 14.000 ton CO². We hebben ook het hoogste aantal fietsboxen van heel Vlaanderen. In die boxen die je op straat aantreft, kunnen buurtbewoners hun tweewieler stallen. Dit jaar hebben we ook de historische kaap van meer dan 300 kilometer fietspaden over het Brugs grondgebied overschreden. Bedoeling is om op ‘t Zand twee ondergrondse fietsparkings te creëren, zonder evenwel aan het aantal autoparkeerplaatsen te raken.”

Van Brugge naar de kust

In de zeer overzichtelijke brochure Fietsfacts staan tal van cijfers en weetjes opgelijst. “Hierin nemen we 28 in het oog springende realisaties van de jongste vier jaar onder de loep“, zegt Landuyt. “Dit moet je letterlijk opvatten, want bij de publicatie zit een speciaal brilletje om het boekje te bekijken. Deze publicatie kun je meenemen als je de expositie in Mijn Brugge bezoekt.”

Landuyt hoopt ook dat Bruggelingen binnen afzienbare tijd rechtstreeks van Die Scone naar de kust kunnen fietsen. “Als we de volgende legislatuur met aan zet zijn, gaan we daar zeker op inzetten”, aldus Landuyt. “Bruggelingen zouden immers op hun gemak moeten kunnen fietsen naar hun eigen strand. Trouwens, ook voor de ontsluiting van de randparkings moeten we ondernemers de ruimte laten om manieren te bedenken om met de fiets naar de binnenstad te komen.”

Voorts waren op Festival deze namiddag zo’n 240 leerlingen van de derde graad basisonderwijs en scholieren van het eerste jaar secundair onderwijs van SBSO De Varens aanwezig. Ze kwamen uit een tiental scholen gelegen in Brugge-Noord, de rand van Die Scone en de binnenstad. De kinderen en jongeren namen deel aan een participatieproject waarbij ze naar voren brachten wat fietsen voor hen betekent. De resultaten hiervan kun je zien in de twee Brugse hoofdwinkelstraten. Wie er doorheen fietst, kan nog tot zondag 12 november twaalf vlaggen aanschouwen.

(svv)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier