Blauwe zone, maar geen bewonerskaarten in Ichtegem

Gerda Vanhee van Kapsalon Gerda, samen met haar man Rik in de Stationsstraat. © Foto TR
Redactie KW

Wie in de gemeente Ichtegem in de blauwe zone woont, kan geen bewonerskaart krijgen om zo toch voor zijn deur te parkeren. Enkele bewoners van de Stationsstraat in Eernegem vinden dat niet kunnen. Sommigen van hen willen zelfs een totale afschaffing van die blauwe zone, maar dat is volgens burgemeester Karl Bonny niet aan de orde.

Op sociale media uitten enkele bewoners van de belangrijkste blauwe zone in Ichtegem hun ongenoegen over de parkeerbeperking. “Ik moet mijn auto enkele honderden meters van mijn huis parkeren overdag. En als ik ‘s avonds laat thuiskom, moet ik hopen dat er plaats is voor de deur. Anders moet ik nog een mooie avondwandeling maken”, zegt Bjorn Verkindere (28) uit de Stationsstraat.

Termijn te kort

Ook Christoph Clauw (48), die middenin de blauwe zone woont, wil van de parkeerbeperking af. “Ik vraag al twintig jaar om een bewonerskaart of om een afschaffing van de blauwe zone. Vroeger waren hier veel kleine winkels, maar nu is hier amper nog iets. Dus vraag ik me af wat het nut dan nog is.”

Het gebruik van de parkeerschijf is van maandag tot en met zaterdag verplicht van 9 uur tot 18 uur. Na het verstrijken van de parkeertermijn van twee uur moet het voertuig verplaatst worden. “Om 18 uur is het hier koers. Velen verplaatsen dan hun auto voor hun deur. Zo kunnen ze daags nadien van thuis uit naar het werk”, vult Christoph nog aan.

Niet iedereen wil de blauwe zone weg, maar er moet wel een aanpassing komen. “Twee uur is te kort”, stelt Gerda Vanhee (53) van Kapsalon Gerda in de Stationsstraat. “Er is niet veel plaats om in de straat te parkeren. Hierdoor moeten sommige klanten even rondrijden voor ze een dichte plek vinden. Als hun parkeertermijn bijna verlopen is, moeten ze het kapsalon dan even verlaten om hun schijf te verzetten. Als de termijn vier uur zou zijn, zou dat veel beter zijn.”

De buurtbewoners storen zich aan de huidige parkeersituatie.
De buurtbewoners storen zich aan de huidige parkeersituatie.© Foto TR

Overaanbod

Volgens burgemeester Karl Bonny (CD&V) is een bewonerskaart geen optie. “Dan maken de bewoners ruzie. We hebben dit in het verleden als eens geprobeerd, maar dat was een fiasco. Het zijn de bewoners zelf die de parkeerdruk veroorzaken. Er is te weinig parkeerruimte in de Stationsstraat om iedereen voor zijn deur te laten parkeren. Door een parkeertermijn van twee uur op te leggen, geven we ook derden de kans om een parkeerplaats te vinden.”

In de dichte omgeving van de Stationsstraat zijn er een tachtigtal parkeerplaatsen op het Stationsplein en een veertigtal in de Stokerijstraat. “Bewoners kunnen zich daar parkeren. Het is niet de bedoeling dat hun auto soms drie dagen voor hun deur staat. Het Vlaams Gewest zegt zelfs dat we een overaanbod aan parkeerplaatsen hebben in onze gemeente. Maar iedereen voor zijn deur laten parkeren is onmogelijk.”

(Tom Rutsaert)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier