Bewoners spreken ondertussen van de Sint-Michiels(slijk)laan

Dat de buurtbewoners de toestand in de Sint-Michielslaan beu zijn, is een understatement. V.l.n.r. Marnix Braer, Paul Wyckaert, Roland Van Maldegem en Eddy Mechelaere. © FP
Redactie KW

Paul Wyckaert is niet mals voor stadsbestuur na aanhoudende werken in zijn straat. “‘Straks evenhinder in uw buurt’ stond in een mededeling van de Brugse communicatiedienst. Je moet maar durven”, aldus een boze Paul Wyckaert.

Wyckaert woont in de Sint-Michielslaan en is niet te spreken over de werken die daar al maandenlang aan de gang zijn. “Neemt het stadsbestuur onze klachten nu wel ernstig?”, vraagt de man zich af. Hij noemt de aannemer arrogant en de werf ‘ronduit smerig’ – de Sint-Michiels(slijk)laan noemt hij zijn straat in een mail aan het stadsbestuur en onze redactie.

“Bovendien wordt er voor werken van die omvang veel te weinig personeel ingezet. Zelden was er meer dan twee man aan het werk en er zijn tot hiertoe ook bijzonder weinig mandagen gepresteerd: na drie maanden of 117 kalenderdagen daar waar oorspronkelijk de werken op 80 kalenderdagen aangezegd waren is er bijgevolg dan ook erg weinig gebeurd. En de overlast voor de bewoners is voor de aannemer blijkbaar ook geen thema”, klinkt het.

Sancties?

Voor het stadsbestuur is de man evenmin mals. “Men liet in het bericht van 15 januari uitschijnen dat de eerste fase van de werken al ver gevorderd waren, maar dat was allesbehalve het geval. Men moet ons niet voor dom verkopen”, klinkt het. “De aannemer heeft trouwens ook nagelaten om tijdig de speciale betonaansluitingen voor de riolering op de kruispunten te bestellen, terwijl dat duidelijk in het lastenboek van de aanbesteding stond. Wordt dat gesanctioneerd?”

“Schepen Pierins mag zijn laarzen aantrekken en zich ter plaatse eens vergewissen van de toestand”

“Misschien zou het nuttig zijn dat de verantwoordelijke schepen eens zijn dienstfiets neemt, zijn laarzen aantrekt en zich hier ter plaatse van de toestand komt vergewissen. Hopelijk komt hij daarna niet met een cynische uitleg zoals we van hem gewoon zijn, maar kan er eindelijk schot in de zaak komen. Straks zijn de werken op ‘t Zand nog eerder klaar dan die in ons amper 350 meter lange stukje.”

Begrip

Die schepen is Philip Pierins (SP.A), en hij beweert stellig dat hij wel degelijk ter plaatse een kijkje is gaan nemen. “Niet met een dienstfiets, wel met mijn laarzen aan. Ik heb zelfs foto’s genomen op de werf”, zegt hij. Volgens Pierins is er vanuit het stadsbestuur ook degelijk al extra druk gezet op de aannemer van de werken. “Ik wil zelf niet met modder gooien, maar het is juist dat de werken achterliggen op schema, en het klopt ook dat er op een bepaald moment onvoldoende bezetting was. Maar we spreken wel in werkdagen in plaats van over kalenderdagen”, stelt hij.

“We hebben de aannemer in gebreke gesteld en een proces-verbaal opgemaakt”

Rest dus het feit dat de bewuste aannemer vertraging opliep en daarvoor volgens Pierins al meermaals op de vingers werd getikt. “We hebben de aannemer daarvoor zelfs in gebreke gesteld en een proces-verbaal laten opmaken. Hij heeft ons nu een stevige inhaalbeweging beloofd en gegarandeerd dat de werken tegen vrijdag 23 maart volledig afgerond zullen zijn. We gaan er minutieus op toezien dat hij die belofte nakomt, maar hij heeft alvast een extra ploeg ingezet dus het zal nu ook wel echt opschieten”, klinkt het toch enigszins bemoedigend.

Pierins vraagt anderzijds ook om begrip van de bewoners. “De weersomstandigheden hebben de afgelopen twee maanden echt niet meegezeten, en dan kwam het kerstverlof daar ook nog tussen. Bovendien gaat het hier om gigantische rioleringswerken in coördinatie met de werken in de Wittemolenstraat, waar de hoofdriolering zit. We spreken dan over buizen van wel twee meter dik.”

“Nog tot 2040 werk”

De rioleringswerken in de Sint-Michielslaan zijn volgens Pierins overigens lang niet de laatste in de Brugse deelgemeente. “Op veel plaatsen in Sint-Michiels zullen de bewoners nog door die zure appel moeten bijten, we hebben er nog tot zeker 2040 werk met het vernieuwen van rioleringen. Die dateren allemaal van kort na de oorlog.”

“Problemen met uitspoeling al sinds oktober 2014”

Volgens Paul Wyckaert is er meer aan de hand en leggen de problemen in zijn straat ook de onderliggende communicatieproblematiek bij het stadsbestuur bloot.

“Megalomane projecten krijgen voorrang”

“Waarschijnlijk hebben de megalomane projecten in de binnenstad, zoals de aanleg van het nieuwe Zand, gewoon absolute voorrang op de zorgen van bewoners uit de deelgemeenten. Er zijn hier bijvoorbeeld ook problemen met uitspoeling waarvan het stadsbestuur al sinds oktober 2014 op de hoogte is.”

“Na twee amateuristische interventies ter hoogte van mijn totaal verzakte oprit, volgde pas eind 2015 een ernstiger herstelling en dan heeft het weer een hele tijd geduurd vooraleer we via de ombudsman te horen kregen dat de rioolproblematiek in 2016 structureel zou aangepakt worden… Wat dan later weer werd opgeschoven tot voor de zomer van 2017“, zucht Wyckaert, die na de zomer echter nog steeds zat te wachten.

“We Kunnen Zonder laarzen het huis niet uit”

“Uiteindelijk volgde dan in oktober weer een nieuwe bewonersbrief die de zoveelste versie van de rioleringswerken en heraanleg van de Sint-Michielslaan aankondigde. Ondertussen zijn ze hier nog altijd bezig, en kunnen wij zonder laarzen niet meer uit onze huizen. Dringende maatregelen zijn noodzakelijk: de aannemer moet het stagnerend water afpompen en de toestand van wateroverlast nauwgezet opvolgen.”

“Ook tijdens het opschorten van de werken door eventuele weersomstandigheden. En de aannemer zou de werf tijdens de opschorting van de werken altijd op een niet omzeilbare manier moeten afsluiten zodat bijkomende waterstagnatie en spoorvorming niet verder kunnen toenemen.” (WK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier