Basisschool Sint-Theresia uit Kortrijk voert (nogmaals) actie

Er werd opnieuw actie gevoerd. © JVGK
Axel Vandenheede

Voor de derde keer in enkele maanden tijd voerde vrije basisschool Sint-Theresia actie in de Oudenaardsesteenweg in Kortrijk.

Het oudercomité en de leerkrachten vragen een veiligere schoolomgeving. “Tot nu toe zonder resultaat”, aldus Kahina Aksil en Carine Vanneste. “We hebben nochtans al een aantal keer contact opgenomen met de burgemeester en schepen van Mobiliteit Axel Weydts.”

Maatregelen

De activoerders willen niet bij de pakken blijven zitten. “Als we nu opgeven omdat er niemand van het Kortrijkse stadsbestuur of de Vlaamse overheid (de Oudenaardsesteenweg is een gewestweg, red.) reageert, dan is dit een verloren zaak. We blijven doorgaan.”

De acties krijgen de steun van oppositiepartij Groen. “Veel schoolomgevingen zijn onveilig”, aldus Alexandra Gjurova. “Groen vindt dat het anders kan. We stellen een aantal maatregelen voor om de situatie te verbeteren.”

“We kijken niet naar politieke partijen, we willen gewoon een oplossing” – Kahina Aksil

“Zo moet stad Kortrijk volop gaan voor veilige schoolomgevingen. Op de gevaarlijke oversteekplaatsen kan de politie bijspringen en de stad kan ook een poule met gemachtigde opzichters opstarten. Vrijliggende fietspaden en brede voetpaden moeten bovendien de regel zijn in schoolomgevingen. En waarom kan er geen lange fietsstraat komen door het centrum, van de Sint-Jansput op Overleie tot de Doorniksetunnel?”

Geen spelletje

Het oudercomité richtte zich intussen ook tot Axel Ronse, Vlaams Parlementslid en lijsttrekker voor N-VA in Kortrijk. Kahina: “Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts is een partijgenoot. We kijken niet naar partijen, we willen gewoon een oplossing.”

Groen Kortrijk ondersteunde de actie.
Groen Kortrijk ondersteunde de actie.© JVGK

Directeur Piet Demeurisse treedt Kahina bij. “Dit mag geen partijpolitiek spelletje zijn, we vragen enkel dat de omgeving van de Sint-Theresiaschool veilig wordt.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier