Basisschool in Wildenburg ingesloten door werken tussen Beernem en Wingene

V.l.n.r. Sibrecht Maene (werfleider Willemen Infra), schepen Hedwig Kerckhove, Yannick Vande Casteele (gemeentedienst Wingene), Goele Vansevenant (AWV) en schooldirecteur Stijn Verkinderen aan de werf voor de school van Wildenburg. © PH
Redactie KW

Velen hebben de werken op de N370 tussen Beernem en Wingene al meermaals verfoeid. Door die werken komt de basisschool in Wildenburg, een gehucht tussen Beernem en Wingene, wel middenin een bouwwerf te liggen. En alsof er nog niet genoeg hinder was, is ook de verbinding tussen Beernem en Ruddervoorde onderbroken door werken in Hertsberge.

De werken op de N370 zijn vervelend, maar wel broodnodig omwille van de decreten rond waterbeheersing en -zuivering en voor de veiligheid van de fietsers. Afval- en regenwater moeten immers langs een nieuwe gescheiden riolering afgevoerd worden en fietsers krijgen het fietspad waar ze al zoveel jaren naar vragen. Daarbovenop worden bepaalde nutsvoorzieningen vernieuwd of versterkt en komen er amfibietunnels en een wandelpad in de buurt van het kasteelpark Wildenburg. “De nieuwe fase van de grootscheepse werken op de N370 zou normaal gezien vanaf 18 februari van start gaan. Die datum wordt nu opgeschoven naar 25 februari“, vertelt werfleider Sibrecht Maene. “De sneeuw en het ijs van de voorbije weken hebben voor wat vertraging gezorgd.”

Knikpunt ter hoogte van de parking

Voor de school van Wildenburg, die op een eiland tussen de verschillende werven ligt, is het een hele uitdaging om de 180 leerlingen op de schoolbanken te krijgen. “Daarvoor hebben we vele overlegmomenten gehad met het schoolbestuur“, vertelt schepen van Openbare werken en Onderwijs Hedwig Kerckhove. “We hebben ervoor gezorgd dat het zogenaamde knikpunt van de werken ter hoogte van de parking van de school kwam te liggen. Zo was de school tot nu toe niet bereikbaar vanuit Beernem en werden de nodige omleidingen voorzien. Vanaf 25 februari zal de school niet meer bereikbaar zijn vanuit Wingene en wordt er nu ook voor omwegen gezorgd langs de Gravestraat en de Predikherenstraat, maar nu in de andere richting.”

Kinderen kunnen nu voor de periode van de werken extra intekenen op de schoolbus

Voor het stukje van de Gravestraat tot aan de school in de Beernemsesteenweg 117 zal men tijdelijk een ‘beveiligde strook’ aanleggen, zodat de kinderen al of niet vergezeld van hun ouders of met de fiets aan de hand tot aan de school kunnen komen. “Auto’s zullen niet meer zonder omleiding tot hier kunnen komen. Ouders zullen dan eerder kiezen voor parkeren in de buurt“, zegt directeur Stijn Verkinderen.

Twee amfibietunnels

Hij ziet ook de nood van de werken in. “Na alle lasten die we voor deze fase tot aan de bouwvakantie zullen moeten dragen, komt er straks iets heel moois in de plaats. Naast het gescheiden rioleringsstelsel en het fietspad links en rechts van de weg komt er ook nieuwe openbare ledverlichting en tussen het kasteelpark Wildenburg en de Blauwhuisstraat worden twee amfibietunnels geplaatst, met inbegrip van de nodige geleidingswanden tussen de weg en het fietspad. Dat moet toelaten dat amfibieën op een veilige manier kunnen oversteken en dat vrijwilligers dat niet meer moeten organiseren. Pas tegen het voorjaar van 2020 zal het volledige project af zijn. Even op de tanden bijten en de nodige oplossingen voorzien, dus. Wie de kinderen langs de omleidingen met de auto naar school brengt, mag toch rekenen op tien minuten extra per traject tijdens de omleidingen. Voor ouders die ‘s morgens geen extra minuten over hebben, omdat ze zelf tijdig naar hun werk moeten, kan er op de schoolbus gerekend worden. Daar kunnen de kinderen nu voor de periode van de werken extra op intekenen, zodat alle kinderen op een veilige manier naar school gebracht kunnen worden.”

Wél een verbinding

Van 4 tot en met 15 maart zullen de lokale horecazaken altijd bereikbaar zijn vanuit Beernem of via de Polderdreef, daarna zullen die zaken bereikbaar zijn vanaf Wingene. Algemeen directeur Jurgen Mestdagh van de gemeente Wingene meldt ons dat het niet klopt dat er geen doorgang is van Wingene naar Beernem. “De omleidingsroute die werd vastgelegd in overleg met AWV, gemeente en politie, biedt toch mogelijke verbinding naar Beernem, zowel heen als terug”, stelt hij.

Ook werken in Hertsberge

Gelijktijdig met de werken in Wingene zijn er ook werken in Hertsberge, tussen Beernem en Ruddervoorde. Een toevallige samenloop van omstandigheden of een gebrek aan overleg? “We begrijpen de mening dat beide werken niet gelijktijdig hadden mogen uitgevoerd worden”, zegt burgemeester Jan de Keyser van Oostkamp. “Maar als men de omleiding voor beide werken volgt, is er eigenlijk geen conflict. Dat weggebruikers andere, kortere wegen willen gebruiken, is alledaags. Waar de verkeersdruk te groot wordt en de verkeersveiligheid onder druk komt, wordt wel plaatselijk verkeer ingevoerd en zijn er extra snelheidsbeperkingen. Werken op elkaar afstemmen is niet altijd haalbaar. Soms zijn werken gebonden aan subsidiedossiers waar timing op zit.”

(Piet Himpens)

Informatie rond de werken is steeds beschikbaar via Facebook of op de website van de gemeente: www.wingene.be.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier