ABVV wil veilige en betere vrachtwagenparkings

13/03/18 om 22:34 - Bijgewerkt om 22:33

De socialistische vakbond ABVV-BTB vraagt de gewesten om meer en comfortabele parkeergelegenheid voor vrachtwagens te voorzien langs de snelwegen op het Belgische grondgebied. Dat meldt de vakbond na een bevraging van 1.200 bestuurders. Ook de veiligheid en het comfort van de chauffeurs moet worden verbeterd. Volgens de vakbond zijn er al jaren onvoldoende plaatsen op snelwegparkings, vooral in het weekend. Bestuurders gaan dan dubbelparkeren of plaatsen zich langs op- en afritten.

ABVV wil veilige en betere vrachtwagenparkings

Het probleem is in Vlaanderen groter dan in Wallonië, met als zwaartepunt de E17 tussen Antwerpen en de Franse grens en de E40 tussen Brussel en de Franse grens. "Vrachtwagenchauffeurs hebben een belangrijke rol in de samenleving en moeten in goede omstandigheden hun nachtrust kunnen nemen", zegt John Reynaert van ABVV-BTB. Bestuurders kiezen nog te vaak voor een volgende parking omdat er bijvoorbeeld geen toilet of douche is, zoals in het Vlaams-Brabantse Peutie. "Het is geen goed idee om hen te laten doorrijden, tegen rij- en rusttijden in", vindt Reynaert.

Ook de onveiligheid langs snelwegen zit de vakbond dwars. Eind 2017 opende Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts nochtans de eerste sterk beveiligde vrachtwagenparking in Kalken. Een privé-initiatief van uitbater Total. Bestuurders worden er aan een automatische identiteitscontrole onderworpen. Vanaf 2020 zouden alle vrachtwagenparkings uitgerust moeten worden met een gelijkaardig beveiligingssysteem.

Een evolutie die het ABVV-BTB aanmoedigt, al stelt ze zich ook vragen. Volgens de vakbond gebruiken heel wat bestuurders die parkings niet omdat ze het zelf moeten betalen. "Het zullen er meer moeten zijn en ze moeten steeds gratis zijn", vindt John Reynaert van ABVV-BTB. "Of tenminste niet betalend uit eigen zak." Andere initiatieven, zoals de privébewakingsdienst die de parking in Groot-Bijgaarden regelmatig controleert, vindt de vakbond geen oplossing. ABVV-BTB eist dat minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon de federale wegpolitie versterkt om het probleem ten gronde aan te pakken.

(Belga)

Nieuwsbrief

Ontvang dagelijks twee updates in uw mailbox met het belangrijkste nieuws uit West-Vlaanderen, aangeboden door de redactie van KW!