Vande Lanotte reageert op boek: “Veel insinuaties, fouten en leugens”

Redactie KW

Johan Vande Lanotte is niet te spreken over het boek van VRT-journalisten Wim Van den Eynde en Luc Pauwels. “Ze liegen er op los”, reageert hij.

Johan Vande Lanotte heeft een duidelijke mening over het boek ‘De Keizer van Oostende’: “Het staat vol fouten, onwaarheden en leugens. Meer nog, die journalist houdt bewust informatie achter. Het is een schande”, haalt vice-premier Vande Lanotte uit.

Dedecker

“Wim Van den Eynde heeft voor dit boek structureel samengewerkt met één partij, met LDD van Dedecker (Wim Van den Eynde ontkent dit formeel, SRA). Dat vind ik niet kunnen. Ik vind het normaal dat een journalist naar de oppositie trekt om dingen te weten te komen, maar die structurele samenwerking gaat toch te ver. En ze moeten niet zeggen dat het zo niet is, want de LDD-voorzitter heeft bijvoorbeeld een vroegere chauffeur van mij persoonlijk aangesproken om aan dit boek mee te werken”, aldus Johan Vande Lanotte.

“Dedecker heeft in interviews gezegd dat hij nog één ding wil doen voor hij naar Middelkerke trekt, en dat is de SP.A in Oostende kapot maken. En dan komt er drie maanden een boek uit. We zijn te oud om nog naïef te zijn…”, aldus Johan Vande Lanotte.

Manifeste fouten

Johan Vande Lanotte hekelt ook het feit dat Wim Van den Eynde niet alle stellingen in het boek aan hem voorgelegd heeft. “Als je samenwerkt met een partij als LDD en je controleert niet alle stellingen, dan weet je dat je een risico loopt.”

“Zo insinueert hij dat de Oostendse politie Peugeots aankoopt omdat dat een sponsor is van BC Oostende. Sinds 2005 verlopen alle aankopen van wagens voor onze politie via de centrale aankoopdienst van FOD Binnenlandse Zaken, omdat dit goedkoper uitvalt. Deze beslissing is uitgebreid op de gemeenteraad aan bod gekomen. Het stadsbestuur heeft dus geen inspraak in de keuze van de wagens. Volkswagen vertegenwoordigt trouwens het grootste deel van het wagenpark. Een eenvoudig telefoontje naar de korpschef had dit kunnen ophelderen”, aldus Johan Vande Lanotte, die vertelt dat hij na een eerste lezing van het boek ongeveer 60 beweringen gevonden heeft die fout of louter zeer suggestief zijn. “Dit had niet zo hoeven te zijn. Ik heb meermaals aangegeven dat ik over alles de nodige informatie zou geven.”

(SRA)

Lees meer in Krant van West-Vlaanderen

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier