Zwevegemse Ouderenadviesraad vraagt aandacht voor 34 actiepunten

Jozef Tienpont, voorzitter van de ouderenadviesraad. © GJZ
Redactie KW

Voor aanvang van de gemeenteraad maandagavond, kreeg Jozef Tienpont als voorzitter van de ouderenadviesraad de kans om een memorandum voor te stellen en te overhandigen aan het college. Het omvat 34 actiepunten.

Door Geert Vanhessche

“De ouderenadviesraad van Zwevegem vertegenwoordigt 1.700 mensen die aangesloten zijn bij een ouderenvereniging, maar daarnaast zijn er ook nog een groot aantal mensen die niet in zo’n vereniging zitten. Er werd nu in overleg met alle seniorenverenigingen een memorandum opgesteld waarin onze prioriteiten voor het ouderenbeleid worden verwoord.”

Het werkstuk bevat 34 actiepunten die gegroepeerd werden in vier categorieën. Zo zou men graag zien dat de premies voor kleine aanpassingswerken aan de woning die het comfort en de veiligheid verhogen, terug worden ingevoerd. “We zouden ook graag hebben dat men niet bespaart op openbare verlichting en dat men de taak van de wijkagent eens herbekijkt, want niemand kent nog zijn wijkagent”, aldus Tienpont. Ook het afhalen en storten van geld wordt vooral in de deelgemeenten een probleem.

Mobiliteit

Ook naar mobiliteit toe vraagt men maatregelen. “Hier moet De Lijn beseffen dat hoe kleiner het aanbod is, des te minder de mensen er gebruik van maken. Een probleem dat zich opnieuw vooral stelt in de deelgemeenten.”

Tevens zou men graag hebben dat men de parking aan het gemeentepunt herbekijkt en deze aan de achterkant van het kerkhof degelijk aanlegt. WiFi in alle gemeentelijke gebouwen en in de OC’s ziet men als een must. Er werden ook een aantal voorstellen geformuleerd op het vlak van zorg- en armoedebestrijding. Zo wil men lagere toegangsprijzen voor deelname aan sport- of culturele activiteiten en een gedeeltelijke tussenkomst in het lidgeld voor één jaar, voor wie wil lid worden van een seniorenvereniging.

Men vraagt tevens bijzondere aandacht voor de kwaliteit van de zorg voor de senioren die in woonzorgcentra verblijven. “Er moet voldoende tijd zijn voor het personeel om hun taken uit te voeren zoals het moet, en een praatje met de bewoner moet ook kunnen. We vinden dat er op het gebied van het toiletgebeuren dringend iets moet veranderen en zeker voor de bewoners die niet meer zo mobiel zijn.”

Jozef Tienpont vroeg aan het gemeentebestuur de adviesraden te betrekken bij het opmaken van plannen en projecten. “We stellen ons de vraag hoeveel gewicht wij als adviesraad op het vlak van inspraak nog hebben, zeker ten opzichte van de nieuwe kanalen als wijk- en dorpsraden, en wat met de resultaten van de grote bevragingsronde?” Vanuit de deelgemeente Zwevegem komt de vraag naar een degelijke zaal voor het organiseren van grotere activiteiten.

Meerjarenplan

Als laatste punt vroeg de voorzitter om terug de jubilerende echtparen op het Gemeentepunt te ontvangen. Dit was vroeger de gewoonte maar werd de vorige legislatuur afgeschaft. Nu gaan de schepenen naar de feestzaal of bij de jubilarissen thuis.

De voorzitter kreeg na zijn voorstelling van het memorandum een applaus van het talrijk opgekomen seniorenpubliek en van de politici zelf. Bevoegde schepen Spincemaille dankte hem, en de leden van de adviesraad, voor het vele werk en beloofde met de verzuchtingen en opmerkingen rekening te houden bij het opmaken van het meerjarenplan.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier