Zwevegem: “Het idee is ontstaan tussen pot en pint”

Filip Lanneau (vooraan in het middenà, omringd door een aantal bestuursleden en trouwe medewerkers: achteraan v.l.n.r. Tim Bousson, Anja Moreels, Timothy Vandamme en Mathis Bousson; vooraan echtgenote Nele Breyne, de Krak zelf en Liselot Nuyttens. (Foto GJZ)
Redactie KW

Filip Lanneau is de grote bezieler achter de Barde d’Or-run die nu al 7 keer met de septemberkermis gelopen werd. Het begon allemaal met een ideetje tussen ‘pot en pint’, herinnert Filip zich.

“Zo’n 10 jaar terug stelde de septemberkermis hier in Otegem niet veel meer voor. Behalve activiteiten van Ziekenzorg en de plaatselijke Chirojeugd viel hier weinig te beleven. Voorbijgangers zagen niet eens dat er kermis was”, begint de sympathieke frituuruitbater onze babbel. Filip had daar graag wat verandering in gezien en stak met enkele vrienden de koppen bij elkaar. “Toen ik het er tijdens een gezellige babbel met enkele maten over had, waren deze meteen bereid om wat meer animo in het kermisgebeuren te brengen. Tussen pot en pint, als het ware, organiseerden we onze eerste Barbe d’Or-run.”

Deze eerste editie was eerder kleinschalig en men noteerde de deelname van zo’n 50 mensen. “We hadden nog niet echt ervaring met ‘organiseren’ en al zeker niet met dergelijke loopwedstrijden. We hielden dan ook die eerste Barbe d’Or-run als leerschool zodat we konden bijleren.”

Jef De Smedt

De run is ondertussen uitgegroeid tot een heus sportevenement waarop jaarlijks heel wat lopers en wandelaars op afkomen. Sinds enkele jaren komt ook telkens het ‘Hartteam’ van Jef De Smedt, Jan Van den Bossche uit Familie, aan de start. “Dit betekent zeker een meerwaarde voor onze Barbe d’Or-run. Ook al omdat Jef gewoonlijk enkele andere VTM-gezichten meebrengt”, aldus Filip die eerder toevallig met Jef in contact kwam. “Ik leerde Jef kennen toen ik aan de kust een tochtje aan het lopen was. Ik zag voor mij iemand lopen die ongeveer het zelfde tempo aanhield als ik. We raakten aan de praat en toen zag ik dat het de bekende Familie-acteur was. We spraken af om daags nadien opnieuw samen te lopen”, legt Filip uit.

“Tijdens dat tweede tochtje sprak ik over onze Barbe d’Or-run en Jef over een optreden dat hij had in Gits. Hij nodigde ons uit op dit optreden en daarna zijn we nog een pint gaan drinken. Toen beloofde hij mij met het Hartteam mee te lopen aan onze run. Sindsdien zijn ze elk jaar present en gaat de opbrengst van Barbe d’Or naar het doel waarvoor zij lopen. Dit verandert om de twee jaar.”

Verhaeghe

De Barbe d’Or-run werd genoemd naar het biertje van brouwerij Verhaeghe uit Vichte. “Ik heb goede contacten met die brouwerij en kon zo hun medewerking verkrijgen. Bedoeling van de run is dat iedere deelnemer, of het nu lopend of wandelend is, per ronde een flesje van het bier krijgt. Dankzij deze sponsoring konden we zo al zeker 7.000 euro aan het goede doel schenken.”

De eerste zaterdag van september is er de achtste editie van de Barbe d’Or-run.

“We konden al zeker 7.000 euro aan het goede doel schenken”

“Mijn hart ligt in Zwevegem en Otegem”

Filip Lanneau woont weliswaar in Stasegem, maar naar zijn zeggen voelt hij zich meer Zwevegemnaar. “Ik ben geboren in Zwevegem en bracht er mijn jeugd door. Nu woon ik wel op de Keizershoek in Stasegem, maar mijn hart ligt nog steeds in Zwevegem en, uiteraard, Otegem.”

Filip is ook iemand die graag tussen de mensen vertoeft. Vandaar wellicht ook dat hij nu al 21 jaar een frituur runt aan de kerk in Otegem. “Ik heb 17 jaar in de textielsector gewerkt, maar zag daar niet meteen een goede toekomst meer in. Na het volgen van een opleiding aan de koksschool in Ieper, kon ik hier met de frituur starten. Hier moet ik zeker evenveel werken als in de fabriek, maar het verschil is wel dat we nu meer onder de mensen zijn.”

De frituur zal wellicht ook wel een rol gespeeld hebben in mijn verkiezing tot Krak. “Ik heb inderdaad nogal wat reclame gemaakt bij de klanten en hen gevraagd om voor mij te stemmen. Sommigen zeiden me dat ze dit al gedaan hadden en anderen deden het hier ter plaatse. Ook in andere winkels, zoals de krantenwinkel wat verderop, werd er reclame gemaakt”, aldus Filip die de titel wil delen met alle mensen die ooit meewerkten aan de Barbe d’Or-run. “In het bijzonder wil ik ook de medebestuursleden Tim Bousson, Timothy Vandamme, Jo Dequeeker en Youri Vandamme, danken voor hun inzet en medewerking. Zonder hen zou het zeker niet lukken.”

Over de toekomst van de loop- en wandelwedstrijd is Filip vaag. “We zijn volop aan de organisatie bezig van onze achtste run die de eerste zaterdag van september zal plaatsvinden. Nu er opnieuw een goedwerkend feestcomité is in Otegem, kan het best zijn dat we de Barbe d’Or-run in de toekomst aan hen overlaten, maar besprekingen of zo zijn er nog niet geweest. We zien wel”, besluit Filip Lanneau.

Bio Filip Lanneau

Privé

Geboren op 8 juni 1965 in Zwevegem.Filip is gehuwd met Nele Breyne en is vader van Kevin (24).

Loopbaan

Filip werkte eerst 17 jaar in de textielsector en nu runt hij al 21 jaar een frituur in het centrum van Otegem.

Vrije tijd

Maakt een drietal looptochtjes per week van zo’n 7 à 8 km lang. Hij heeft ook een 2PK’tje als oldtimer, waarmee hij ook graag een ritje maakt.

Lees de verhalen van alle Kraks van West-Vlaanderen op www.kw.be/krak