Zwerfkattenplaag op Plein: redder Tijl riskeert GAS-boete omdat hij de poezen eten geeft

Tijl Beulque
Redactie KW

In de buurt van het Plein lopen al een tijd heel wat zwerfkatten rond. “Het zijn er al een 20-tal”, stelt Tijl Beulque, die dagelijks langs gaat met eten. “Ik kan hen toch niet laten verhongeren?” Bij stad Kortrijk benadrukken ze dat zwerfkatten eten geven strafbaar is. “We bekijken ook hoe we dit probleem kunnen oplossen.”

Overdag zou je niet zeggen dat de omgeving van het Plein overspoeld wordt door zwerfkatten. “Je ziet er dan af en toe wel eentje, maar meer ook niet”, legt Tijl Beulque uit. De 47-jarige Kortrijkzaan heeft zich het lot van deze dieren aangetrokken. “Al twee jaar kom ik elke avond rond half elf naar deze buurt met eten. Dan zitten de katten al te wachten vlak bij de fontein in het park. Ik leg het voer dan in hoopjes en zorg ook dat ze melk, aangelengd met water, kunnen drinken.”

“‘s Morgens keer ik dan altijd terug om te zien of alles is opgegeten. Wat er nog ligt, kuis ik zelf op, tenzij een schoonmaakploeg van stad Kortrijk al in het park is gepasseerd. Dan doet zij dat.”

Niet gesteriliseerd

Tijl weet nog hoe alles twee jaar geleden begon. “Ik ging met mijn hond wandelen en zag dan altijd een achttal katten ronddwalen. Het was duidelijk dat het zwervers waren en op zoek waren naar eten. Ze zaten toen vooral in de omgeving van ‘t Fort. Eerst gaf ik de katten daar eten, tot de school vroeg of ik de katten niet kon meelokken naar het park.”

“Ik leg met plezier 100 euro per maand opzij voor eten voor de Pleinkatten”

“In die twee jaar is de populatie gestegen tot bijna 20. Die katten zijn namelijk niet gesteriliseerd. Het gevolg is wel dat ik almaar meer geld uitgeef aan kattenvoeding. Een blik kost weliswaar 35 cent, maar ik heb er elke dag wel een drietal nodig. Met daarbij nog wat brood en melk kom je snel aan drie euro per dag. Per maand is dat toch gauw 100 euro. Zelf sukkel ik al een tijd met de gezondheid en leef ik van een uitkering. Ik leg met plezier geld opzij voor die katten, maar het is niet evident.”

Tijl kaartte het kattenprobleem al enkele keren aan bij de politie, tot nu toe zonder resultaat. “Maar zij zeggen dat ze niet veel kunnen doen. Ik heb ook al het dierenasiel in Zwevegem gecontacteerd, maar daar kreeg ik te horen dat ik eerst de politie moet bellen Uiteindelijk ben ik Katimoe uit Menen beland. Enkele zwerfkatten zijn intussen gevangen en kregen daar de nodige zorgen.”

Vangkooien gestolen

Bij stad Kortrijk hebben ze weet van het probleem. “We hebben een tijd geleden ook geprobeerd om de zwerfkatten te laten vangen”, stelt schepen van Leefmilieu Bert Herrewyn (SP.A). “Dierenasiel De Leiestreek uit Zwevegem zette in oktober vorig jaar vangkooien uit, maar die werden gestolen. Nu bekijken we samen hoe het verder moet. Ik wil erop wijzen dat stad Kortrijk en De Leiestreek een samenwerkingsovereenkomst hebben wat betreft zwerfkatten in Kortrijk. Het is ook zo dat wie zwerfkatten eten geeft, een GAS-boete riskeert. Als een gemachtigd opzichter of de politie de man in kwestie eten ziet geven, zal hij gewaarschuwd worden dat dit niet mag.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier