Zwemmen op Schiervelde vanaf de zomer van 2018

Nathalie Muylle en José Debels in het nieuwe zwembad, de werken vlotten snel. (Foto SB) © Stefaan Beel
Peter Soete

De werken aan het nieuwe zwembad in Roeselare liggen op schema. Deze week zijn alle glijbanen voor het recreatiebad geleverd en kan het gebouw volledig water- en winddicht gemaakt worden. De opening blijft voorzien voor de zomer van 2018.

“We zitten inderdaad mooi op schema met ons nieuw zwembadcomplex”, vertelt schepen van Openbare Werken Nathalie Muylle. “Dit zal een bad hebben van 25 meter op 21 meter met acht à tien banen, een instructiebad van 12,5 meter op acht meter en natuurlijk spectaculaire glijbanen waaronder een duoracer waar je met zijn tweetjes om het snelst naar beneden glijdt. Vorige week zijn alle glijbanen geleverd en dat moest gebeuren vooraleer het dak volledig dicht ging. Anders konden de glijbanen niet in één stuk binnen.”

Verdubbeling

“Naast de zwembaden en de glijbanen zijn er natuurlijk ook meer dan voldoende kleedkamers, een cafetaria en zelfs een fitnesscentrum. Nu is het de bedoeling dat de glijbanen binnen verder afgewerkt worden en dat het volledige gebouw wind- en waterdicht is tegen begin februari. Het grote bad zal ook vrij snel gevuld worden met water. Om de beweegbare bodem en alle mogelijke technieken van het 25-meterbad degelijk uit te testen en af te stellen moet de badkuip gevuld zijn. Er komt dus al water in het zwembad vooraleer de rest van het gebouw is afgewerkt.”

Zwemmen op Schiervelde vanaf de zomer van 2018
© Stefaan Beel

“Alle medewerkers van het huidige Spillebad, elf in totaal, kunnen mee de overstap maken naar het nieuwe complex. Indien de twee of drie statutaire medewerkers een overstap niet zien zitten dan moet de stad ze een andere functie in de stadsdiensten aanbieden. De gesprekken met Sportoase zijn bezig en ik denk wel dat die vlot verlopen en in een positieve sfeer. Men legt haarfijn uit wat er allemaal mogelijk is op de nieuwe site. Er komt eveneens een fitnesscentrum bij het zwembad en daar zijn natuurlijk ook mogelijkheden. Veel redders zijn bachelor of master LO en misschien zien zij wel iets in een carrièreswitch als fitnessinstructeur? In het nieuwe complex voorziet Sportoase 22 voltijdse medewerkers, wat dus een verdubbeling betekent van de huidige bezetting in het Spillebad. Maar in het Spillebad spreken we over 130.000 à 150.000 zwemmers per jaar terwijl Sportoase uitgaat van 250.000 bezoekers per jaar.”

“In het nieuwe complex is er plaats voor 22 personeelsleden, een verdubbeling”

“Indien zou blijken dat een huidige medewerker van het Spillebad die de overstap maakt, minder zou verdienen dan legt de stad ook twee jaar het verschil bij zodat die persoon niet moet inboeten aan loon.”

Open in augustus

“De oorspronkelijke opleveringsdatum van 30 juni 2018 blijft ook behouden. En dan is het aan ons om het beste openingsmoment te kiezen. We zijn er zelf nog niet helemaal uit. We moeten in de eerste plaats een overgang voorzien van enkele weken omdat het personeel van het Spillebad moet verhuizen naar het nieuwe zwembad. Het zal toch een eindje duren eer alles daar vlot loopt. Bovendien moeten onze mensen ook vakantie kunnen nemen en wordt het daardoor misschien moeilijk om een volledige bezetting te garanderen. En in een nieuw zwembad is dat toch aangewezen. Ik denk dat halfweg augustus misschien een goed openingsmoment is. Dan kunnen de Roeselarenaars nog twee weken genieten van hun nieuw zwembad in de vakantie en kunnen de medewerkers goed inlopen tegen dat de scholen in september aan de deur staan.”

Voor 880.000 euro subsidies dankzij vijf gemeenten

Door een intergemeentelijke samenwerking krijgt Roeselare een subsidie van 880.000 euro van de Vlaamse overheid. Centen die onder de meewerkende gemeenten zullen verdeeld worden.

“We wisten dat er subsidies waren van de Vlaamse overheid voor intergemeentelijke samenwerking”, zegt Nathalie Muylle. “Wij hebben dan aan de ons omringende gemeenten gevraagd wie een handtekening wil plaatsen onder een intentieverklaring om samen te werken. Izegem, Ledegem, Staden, Hooglede en Meulebeke hebben dat gedaan en we zijn hen daar zeer erkentelijk voor. We hebben daardoor een subsidie van 880.000 euro ontvangen, dat is, samen met Sint-Truiden, de grootste som van alle projecten in Vlaanderen. Het is maar normaal dat wij dus die som zullen verdelen onder de partnergemeenten en wij op die manier onze waardering tonen voor hun deelname in dit project. We hebben hen een verdeelsleutel voorgesteld maar het is aan de desbetreffende gemeenten om dat te bespreken en om dan in het voorjaar terug te koppelen naar ons. Dat kan inderdaad gaan over een verminderd tarief om te komen zwemmen naar Roeselare, hetzij als particulier of als school. En waarom zou er geen wisselwerking kunnen ontstaan? Wanneer bijvoorbeeld de mensen van Izegem voor een prikje komen zwemmen naar Roeselare, dan kunnen de Roeselarenaars in de zomer misschien goedkoop naar het openluchtbad in Izegem? Dat zijn allemaal denkpistes die moeten onderzocht worden. Maar feit is wel dat wij de handtekening van die gemeenten ten zeerste waarderen en dat zij belangrijke partners zijn in dit verhaal.” (PS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier