Zwemkampioen Franky De Groote: “In het begin was Kortrijk een shock voor mij”

Kurt Vandemaele
Kurt Vandemaele Reporter

Kurt Vandemaele trekt door de straten van Kortrijk en stelt aan de voorbijgangers één vraag: “wie ziej gie?”. Een vraag die velen onder ons zo vaak zouden willen stellen. De antwoorden krijg je hier te zien in de videoreeks ‘De Kortrijkzaan’. Leer de mensen uit je buurt kennen. Maak kennis met zwemkampioen Franky. Geboren in Oostende, maar nu een Kortrijkzaan. Hij verbrak zevenmaal het Belgisch record op de 100 meter rugslag en verdedigde België op de Olympische Spelen van Moskou in 1980.

Ik herken hem meteen. Zelf is hij een beetje verrast dat hij nog wordt aangeklampt. Terwijl hij natuurlijk wel Franky De Groote is, ettelijke keren Belgisch kampioen in tal van disciplines. Maar nu is hij gewoon aan het winkelen in de K. En verwacht hij niet aan zijn verleden te worden herinnerd. En welk verleden!

Franky De Groote verdedigde de Belgische kleuren op de Olympische Spelen in Moskou in 1980 en kwam er onder meer uit op de 100 en 200 meter rugslag. Je vindt nog heel wat van hem terug op het wereldwijde web. Zo verbrak hij zevenmaal het Belgisch record op de 100 m rugslag. Om maar iets iets te zeggen.

Ik kom ook te weten dat hij op 28 juni 1959 geboren is in Oostende. Oostende? En wij allemaal denken dat hij een Kortrijkzaan was. En dat was hij ook. Of liever werd hij. Hij herinnert het zich nog goed. “Ik kwam hier aan in ’74, ik was 15. Het eerste moment voelde die verhuizing heel pijnlijk aan. Het was in de zomer dat we hier belandden, en in Oostende was het toen heel druk. Terwijl het hier heel kalm was. Kortrijk Congé was toen nog echt Kortrijk Congé. Er liep hier niemand. En voor mij was dat een schok. Ik dacht: waar zijn we hier beland? Maar je bent jong en je bouwt heel vlug je vriendenkring op: jeugdclub, zwemclub en je bent vertrokken. En dan geraak je verankerd. En word je een Kortrijkzaan.”

Hij werd ook leraar lichamelijke opvoeding. Normaal gezien gaat hij in juni ’20 met pensioen. Intussen heeft hij ook veel marathons gelopen, maar dat zal niet meer lukken. Hij wijst naar de brace rond een knie. “Gedaan met lopen. Het zal fietsen en wandelen zijn. En misschien opnieuw het water in.” Dan wordt hij vast kampioen bij de veteranen.