Zwarte wolken boven vzw ‘t Veerhuis

Momenteel heeft 't Veerhuis een pand met een living beneden en een grotere ruimte boven. We zien v.l.n.r. Stefaan Bekaert, Jan Glorieux, Kristin Vandewalle en Gilbert Deketele. © EDB
Redactie KW

De mensen van de stuurgroep van vzw ‘t Veerhuis zitten met de handen in het haar. Op 1 april moeten ze hun pand op het Overbekeplein verlaten. “We worden dakloos”, zo vrezen ze.

“Doordat de eigenares niets met haar pand kon doen door de werken op het Overbekeplein, mochten we drie jaar lang het pand huren voor 1 euro”, begint Jan Glorieux van ‘t Veerhuis. “Het was een win-winsituatie voor iedereen. Wij konden van het Baggaertshof, waar we tot dan gevestigd waren, nog meer naar het centrum en de eigenares kon ontsnappen aan de leegstandstaks terwijl haar pand ook verwarmd en onderhouden werd. Wij waren van plan om het pand met de hulp van enkele sponsors te kopen als de huur zou vervallen.”

Te duur

“Een jaar geleden werd het pand dan te koop gesteld, maar de vraagprijs was veel te hoog volgens de waarde van het pand. Er zijn ook nog kosten aan zoals de voorgevel, elektriciteit en verwarming die moeten vernieuwd worden.” Onlangs besloot de eigenares om haar plannen te veranderen en het pand in twee delen te verhuren. “Daardoor moeten wij weg op 1 april.”

‘t Veerhuis is op zoek naar een ruimte voor het organiseren van praatcafés, luistermomenten rond zingeving en vormingsmomenten. “Nu hebben we een living waar we kunnen samenkomen en na een activiteit napraten en boven gaan de activiteiten zelf door. Het zou ideaal zijn om weer zo’n ruimte te vinden in het centrum van Kortrijk. Misschien kunnen we weer gebruik maken van één van de winkelruimtes die leeg staan en creëren we opnieuw een win-winsituatie.”

Laagdrempelig

Gilbert Deketele benadrukt dat ‘t Veerhuis een neutrale plaats verkiest. “Dat maakt het laagdrempelig voor iedereen”, vindt Gilbert. Volgens Stefaan Bekaert hoeft het geen grote ruimte te zijn. “Het moet gezellig blijven”, zegt Stefaan.

Voorlopig kunnen voordrachten doorgaan in de Sint-Annazaal. “Voor een erkende vereniging is dat betaalbaar, maar we zijn echter onze ‘thuis’ voorlopig kwijt. Op woensdag- en vrijdagnamiddag is er hier normaal gezien permanentie. We weten dat er mensen zijn die bij ons op verhaal willen komen, maar dit wordt moeilijk zonder lokaal. Het zou leuk zijn om een minimumruimte van 4 op 4 meter te hebben, en ideaal als daar nog een ruimte van ongeveer 10 op 6 meter bij is. Dan kunnen we 30 mensen zetten.”

‘t Veerhuis bereikt voor de activiteiten zo’n 80 mensen. “We willen een warme plek in de stad zijn”, luidt het. (EDB)

(EDB – foto EDB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier