Zwanenzang voor Kooigemse vinken: Recht Voor Allen huldigt allerlaatste kampioenen

De laatste kampioenen van vinkenmaatschappij Recht voor Allen werden zondag gevierd. © EDB
Redactie KW

Het doek valt over vinkenmaatschappij Recht voor Allen. Zondag werden de laatste kampioenen gehuldigd. “De vinkensport is aan het uitsterven”, zucht voorzitter Jean-Pierre Surmont (69).

“Het begon met vogels vangen in netten samen met mijn vader”, mijmert Jean-Pierre Surmont uit Kooigem. Hij speelt al wel zestig jaar met vinken en begon in Bellegem, waar hij opgroeide. Nadat zijn huwelijk met Laurette Christiaens, vestigden ze zich in Kooigem en sloot hij zich aan bij de vinkenmaatschappij in Kooigem.

“Toen vogelvangst in 1972 verboden werden, was dit het begin van het einde”, start Jean-Pierre zijn verhaal. “Nu mag een vogeltje niet meer in een kooitje, ook open ringetjes zijn verboden. Je moet met vogels van eigen kweek spelen, maar zelf kweken is moeilijk… En kopen, tja, je kan alles kopen. De mensen haken af en de volkse liefhebberijen vallen allemaal weg. Er is ook een overaanbod aan vrijetijdsbesteding.”

Jean-Pierre betreurt ook dat nu verschillende formulieren moeten ingevuld worden vooraleer je kan gaan spelen met je vink. “Vroeger ging alles veel gemakkelijker.”

Andere club

Zeven jaar geleden waren er nog ruim veertig leden op een vinkenzetting. “Nu vallen we terug op een gemiddelde van 21 en volgend jaar stoppen er nog zeven mensen. Er komen ook geen nieuwe leden meer bij. De kostprijs voor een vinkenzetting blijft dezelfde en het lokaal moet open zijn om 7.30 uur, ongeacht het feit of er nu veel of weinig mensen komen.”De vinkenzetting vond vroeger plaats aan de kabine richting Sint-Denijs en de laatste jaren was dit in de Ten Walledreef. “We stonden daar goed en zijn ook de plaatselijke landbouwer dankbaar dat we op zijn erf mochten parkeren.”

Jean-Pierre zal zelf nog verder spelen maar weet nog niet bij welke maatschappij. “Er gaan clubgenoten naar Aalbeke, Bellegem, Moen, Zwevegem en Kortrijk.” Naast vinken heeft Jean-Pierre ook kanarievogels in zijn volière. Hij is ook lid van de kaart- en wielerclub. In deze laatste is zijn echtgenote ook vrijwilliger.

Kampioenen

Op het laatste kampioenschap van de voormiddag werd Luc Putman eerste met vogel Bo die 4.445 liedjes zong. Vogel Rudy zong 3.705 liedjes en zorgde daarmee dat André Courtens op de tweede plaats eindigde.

Derde werd Jean-Marie Surmont met vogel Staf die 3.270 liedjes zong. Vierde was Claudine Dierick Claudine met vogel Jari en vijfde werd Ann Cruydt met vogel Vlinder. Bij het kampioenschap met kleine vogels werd Willy Delobelle kampioen, tweede was Jean-Pierre Surmont en derde Jean-Luc Putman. Het kampioenschap in de namiddag werd gewonnen door Jean-Luc Putman en het kampioenschap voor vrouwen door Frieda Deltour. (Els Deleu)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier