Zuster Jean Marie Barbe, stichtster MPI De Kindervriend, overlijdt op 92-jarige leeftijd

Zuster Jean-Marie (links) stichtte samen met onder meer haar zus zuster Vianney De Kindervriend in Rollegem. Ze overleed op 26 december in Brugge. © a-BWB
Redactie KW

Op tweede Kerstdag, woensdag 26 december, is Zuster Jean Marie overleden in Sint-Michiels bij Brugge. Ze is een van de stichters van MPI De Kindervriend in Rollegem.

Zuster Jean Marie werd op 15 januari 1926 geboren als Jenny Barbe in Lauwe. Ze groeide in Lauwe op in een gezin van zeven kinderen. Ze trad op haar vijftiende al in in het klooster. Haar zus Agnes Barbe, zuster Vianney die in juni 2014 overleed was toen al kloosterzuster bij de Zusters van de Heilige Theresia in Rollegem. Na haar noviciaat studeerde Jenny voor kleuteronderwijzeres. In de vakanties hielp ze mee met de landknecht van het klooster. Zuster Jean Marie legde haar geloften bij de zusters van de Heilige Theresia af in Rollegem op 28 juli 1943.

De Kindervriend

In 1956 richtten de zusters De Kindervriend op, een Medisch Pedagogisch Instituut op voor jongens tussen 3 en 12 jaar. Samen met haar zus zuster Vianney en zuster Marie-Celeste Declercq was zuster Jean Marie een van stichters en bezielers van De Kindervriend. Op Pasen 1956 werden de eerste twaalf jongens ondergebracht in de leegstaande gebouwen van het pensionaat en in september ging men dan echt van start met zestig jongens, verdeeld over twee kleuter- en twee lagere klassen.

De zusters stonden samen met twee andere juffen in de klas en zorgden zeven dagen op zeven, dag en nacht voor de kinderen, die meestal meerdere weken op het internaat bleven. Zuster Jean Marie stond in het begin in een kleuterklas van De Kindervriend en had ook een leefgroepje. Ze bleef ook ‘s nachts in de slaapzaal. Ook tijdens de weekends zorgden de zusters voor de kinderen zonder te rekenen in uren of in geld. De Kindervriend was van het klooster en het klooster zorgde voor De Kindervriend. Het MPI groeide uit met een school en een revalidatiecentrum en is ondertussen een Multifunctioneel Centrum waar zorg op maat wordt aangeboden aan jongens en meisjes.

Rollegems verenigingsleven

In 1957 fuseerden de zusters van de Heilige Theresia met de Zusters van de Heilige Jozef. De zusters bouwden op hun gronden ook de Sint-Theresiaschool in 1980. Dat was toen nog een meisjesschool.

Zuster Jean Marie was ook enkele jaren overste van het klooster. Bij het 50-jarig bestaan van De Kindervriend werd zuster Jean Marie samen met haar zus zuster Vianney gehuldigd. Zuster Jean Marie was ook in de missiewerkgroep en in het Sint-Antoniuscomité. Ze stond altijd klaar voor mensen die het moeilijk hadden. Alle Rollegemse verenigingen konden bij haar terecht. Als ze in gezelschap was, dronk ze graag een pintje samen met de mensen.

In 2015 verlieten de laatste zusters het klooster in de Tombroekstraat in Rollegem en ze schonken het gebouw aan De Kindervriend. Zuster Jean Marie trok naar het moederklooster in Sint-Michiels Brugge, waar ze verbleef in Huize Vogelzang. De uitvaartdienst vindt plaats op maandag 31 december om 10.30 uur in de Sint-Antonius Abt kerk op Rollegemplaats in Rollegem. (EDB)