Zuienkerke: “OKRA is de lijm die senioren samenhoudt”

Van links naar rechts: kleinkinderen Jarne en Fleur De Fauw, schoonzoon Kurt De Fauw, echtgenote Linda Savels, André Wille, schoonzoon Erwin Deseure, kleindochter Kyra Deseure, dochters Ilse en Sylvie Wille. (Foto WK)
Redactie KW

André Wille is in zijn nopjes: hij werd de Krak van 2017 en dat had hij niet verwacht. “En of ik daar blij mee ben. Het is toch mooi als je appreciatie krijgt voor wat je doet…”

Waar ben ik nu weer aan begonnen dacht ik na mijn nominatie”, glimlacht André. “Ik had écht nooit gedacht dat ik zou winnen. De concurrentie leek me daarvoor te sterk.” André werd gelukkig wel een handje geholpen. “Mijn vrouw heeft al haar e-mailcontacten aangeschreven, de kleinkinderen hebben hun beste beentje voorgezet, onze dochter Sylvie heeft reclame gemaakt op haar school. En ook vanuit OKRA Zuienkerke werd er massaal gestemd… Bedankt iedereen!”

André zit ondertussen al elf jaar in het bestuur van OKRA. “Toen ik op mijn 55ste met pensioen ging, moedigde m’n vrouw mij aan om een ander zinvol tijdverdrijf te zoeken. Hele dagen thuis zitten, dat was geen optie en dus ging ik met de OKRA-senioren mee naar Lourdes. Niet veel later zat ik in het bestuur. Ik ben er een socialere mens door geworden – kan ook moeilijk anders met zo’n grote groep.” Met een kleine 200 zijn ze in Zuienkerke. “Niet slecht toch op 2.800 inwoners? Naar ‘t schijnt zijn we zelfs één van de grootste afdelingen van de provincie, en onze fietsers komen ook van buiten de gemeente. Dat komt doordat we niet rond de kerktoren blijven fietsen. We maken echte uitstapjes naar bijvoorbeeld Middelburg of Breskens”, aldus André. “Maar de drempel ligt bij ons misschien ook lager omdat in Zuienkerke iedereen elkaar kent. Onze jongere leden soigneren de ouderen, die zo het gevoel hebben dat ze nog meetellen. Onze vereniging is hier dus zo’n beetje de lijm die de senioren samenhoudt, zeker die inwoners van boven de tachtig die anders niet meer zouden buitenkomen. Mijn ma is er zelfs al 94 en zij komt nog altijd bloemschikken bij OKRA. We proberen voor elke leeftijdsgroep iets aan te bieden.”

2018 biedt zich volgens André aan als een druk jaar. “Eigenlijk komen mijn vrouw en ik tijd te kort. We zijn nog maar januari en onze kalender zit alweer vol tot in mei. Maar er zijn zo van die dingen waar we maar al te graag tijd voor maken. Op woensdag zorgen we bijvoorbeeld altijd voor de kleine”, klinkt het. Met Andrés buurvrouw Andrea Tilleman wonen er nu in de Nieuwe Steenweg twee Kraks naast elkaar. “Dat is waar, het moet besmettelijk zijn”, knipoogt André. “We zitten zoals je weet samen in het bestuur van OKRA, en het is best gemakkelijk dat we buren zijn: we staan hier dikwijls over de haag naar elkaar te roepen. Zij was net als ik wreed content met haar overwinning als Krak, Als ik bij de OKRA een complimentje krijg als secretaris, dan heb ik daar ook altijd veel deugd van. Een positieve ingesteldheid vind ik belangrijk.”

“Hele dagen thuis zitten, dat was zeker geen optie na mijn pensioen”

“Niet opgaan in andere gemeente”

Op de vraag of de volgende stop het gemeentehuis is, moet André hartelijk lachen. “Ik had nog gedacht dat dat de volgende vraag zou zijn. Maar neen, de politiek interesseert mij niet. Dat is écht niks voor mij. Ik ga mijn stem nooit verheffen en in de politiek moet je lawaai kunnen maken. Mijn vrouw zou dat misschien wel goed doen… Alhoewel, het zou altijd haar gedacht moeten zijn. (lacht) Maar stel dat ik burgemeester zou zijn, dan zou ik zo vlug mogelijk werk maken van een fietsoversteek voor onze deur. Iets wat ons enkele jaren geleden beloofd werd.”

“Ik ben al lang een trouwe KW-lezer, blader altijd eerst door naar Zuienkerke om te zien wie of wat erin staat. Ik woon hier al mijn hele leven en zou niet meer willen verhuizen. Mijn vrouw wel, zij vindt Zuienkerke soms wat te stil en zou daarom liever in Brugge willen wonen. Ze komt graag onder de mensen en zou tegen een hond met een hoedje praten. Maar haar idee om te verhuizen, dat probeer ik zo lang mogelijk tegen te houden. Brugge is trouwens niet veraf en Blankenberge ook niet.”

“Ik vind Zuienkerke goed zoals het is en onze centjes worden goed besteed. Mijn grootste wens is daarom dat Zuienkerke altijd Zuienkerke mag blijven en nooit opgaat in een andere gemeente. Dan lopen we het gevaar achtergesteld te worden. Kijk maar naar Uitkerke dat in mijn ogen toch zo’n beetje een verwaarloosde aanblik heeft. Neen, we zijn onze eigen baas en we doen dat goed. Ik zou aan onze gemeente dus niets willen veranderen. Alleen een eigen voetbalploegje zou wel mogen. Dat brengt leven in de brouwerij.”

“Wat ik ook zo leuk vind aan Zuienkerke is dat je allemaal bekende gezichten ziet wanneer er iets te doen is. We zijn dit jaar ook naar de nieuwjaarsreceptie in Brugge geweest en daar kenden we bijna niemand. Dat is dus het leuke aan een kleine gemeente en in Zuienkerke feesten we graag.”

Bio André Wille

Privé

André (66) is geboren in Blankenberge en gehuwd met Linda Savels. Ze hebben twee dochters Ilse en Sylvie en drie kleinkinderen Jarne (18), Fleur (15) en Kyra (8).

Opleiding en loopbaan

Hij heeft een A2-diploma mechanica, werkte als plaatbewerker en frezer bij Siemens Oostkamp. André is al elf jaar met pensioen.

Vrije tijd

Zijn hobby’s zijn fietsen, tuinieren, voetbal/koers kijken op tv en reizen, tegenwoordig vooral cruisevakanties. André is secretaris bij OKRA. “En als ik geen mechanica had gedaan, was ik kok geworden. Ik kook verschillende keren per week, in een beurtrol met mijn vrouw.”

Lees de verhalen van alle Kraks van West-Vlaanderen op www.kw.be/krak