Zotte Maandag in Pittem pakt uit met nieuwe verkiezing: Zotte Keirl en Zotte Treze

Het comité wil samen met de mensen van Unizo een nieuwe traditie in het leven roepen. © Jan
Redactie KW

De feesten rond Zotte Maandag krijgen dit jaar een nieuw element. Op zaterdag 13 juli zullen immers voor het eerste de Zotte Keirl en Zotte Treze verkozen worden. Een meisje en jongen van het tweede tot vijfde leerjaar zullen dan voor een jaar lang die titel mogen dragen.

G11, het comité dat zich bezighoudt met de organisatie van Zotte Maandag, is elk jaar weer op zoek naar aanpassingen of nieuwigheden die de Zotte Maandagfeesten nog kunnen verbeteren. Tegen die achtergrond hebben ze dit jaar de handen in elkaar geslagen met Unizo voor de organisatie van de verkiezing van de Zotte Keirl en Zotte Treze. Het voornaamste doel is om, naast het alombekende Pittems Zotteke, ook twee vertegenwoordigers van de Pittemse en Egemse kinderen prominent tijdens de festiviteiten aanwezig te laten zijn.

Preselectie

De selectie van de finalisten voor de finale op 13 juli verloopt in diverse fasen. Begin deze maand kregen alle kinderen uit het tweede tot vijfde leerjaar van de Pittemse en Egemse basisschool een flyer en wat uitleg en werd dat ook via Facebook en affiches bekendgemaakt. Via een mail naar Unizo (unizopittem@gmail.com) kunnen ouders de gegevens van hun kinderen doorgeven en hen kandidaat stellen voor de verkiezing.

Op Zotte Maandag zelf zullen ze meehelpen bij de Zottekesworp en samen met het Pittems Zotteke in de cabrio meerijden in de stoet

Op zaterdag 25 mei worden alle kandidaten uitgenodigd op het gemeentehuis voor een gesprek met onder meer de deken en het Pittems Zotteke. De drie jongens en drie meisjes die door mogen naar de finale worden dezelfde avond nog telefonisch verwittigd en samengebracht voor een persmoment en een groepsfoto. Vanaf dan kunnen zij vriendjes, kennissen en familieleden ronselen om hen op 13 juli te komen aanmoedigen. Dat is ook de startdatum om hun act voor te bereiden. Voor elk kind dat aan de preselectie deelneemt, is een troostprijs voorzien.

Finale

De finale vindt plaats op 13 juli om 14 uur op het Verbiestplein. Tijdens de show, die zal gepresenteerd worden door Filip Piens, zullen de kinderen een act van maximaal vijf minuten brengen. Belangrijk daarbij is dat het decor zich dient te beperken tot een zeil, karton of spandoek van beperkte afmeting dat door de kinderen zelf gemaakt is. Het moeten ook eenvoudige en voor kinderen haalbare stukjes zijn. De jury, onder leiding van Unizo-voorzitter Isabel Bossuyt, zal de acts beoordelen en de winnaar en winnares kiezen. Alle kandidaten krijgen hetzelfde prijzenpakket, dus op dat vlak zijn er alleen winnaars.

De nieuwe Zotte Keirl en Zotte Treze krijgen een narrenmuts en een kroontje, die volgend jaar aan de opvolgers dienen doorgegeven te worden. Ze krijgen ook een lint met de titel en het jaartal, dat ze wel mogen behouden. Op Zotte Maandag zelf zullen ze samen met de deken, het Pittems Zotteke en de erevedette meehelpen bij de Zottekesworp en zullen ze samen met het Pittems Zotteke in de cabrio meerijden in de stoet. In de loop van het jaar zullen zij ook bij diverse andere activiteiten acte de présence geven. Ten slotte krijgen ze uiteraard eeuwige roem binnen de gemeente en ver daarbuiten.

(Jan Goossens)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier