Zorgbedrijf wil proactief actie ondernemen tegen ondervoeding bij ouderen

Mirella Bults is een van de maaltijdbedelers, als chauffeur heeft ze het meest contact met de mensen en kan ze dus als eerste ondervoeding detecteren. (Foto SB) © Stefaan Beel
Thomas Dubois
Thomas Dubois Editieredacteur De Weekbode Roeselare – Izegem – Tielt

Een op drie ouderen in Vlaanderen loopt een risico tot ondervoeding. Om het risico tot ondervoeding zo laag mogelijk te houden, krijgen de maaltijdbezorgers de nodige vorming en ondersteuning om dit risico te detecteren.

Zorgbedrijf Roeselare zet sinds begin dit jaar al in op eenzaamheid bij ouderen door maaltijdbezorgers die blijven eten. Nu gaan ze nog een stap verder door ook proactief ondervoeding bij ouderen tegen te gaan. “Naast een gevoel van eenzaamheid, blijken heel wat ouderen een risico te lopen op ondervoeding. Vlaamse cijfers gaven recent aan dat een op drie van de Vlaamse ouderen risico loopt op ondervoeding. Bij de klanten van het Zorgbedrijf zou het om 30 procent gaan”, vertelt voorzitter Bart Wenes.

“In de strijd tegen ondervoeding krijgen de maaltijdbezorgers van de dienst Warme Maaltijden aan Huis nu de nodige ondersteuning om ondervoeding te detecteren en zo een belangrijke signaalfunctie te vervullen. Maaltijdbezorgers kunnen via een eenvoudige kaart signalen van ondervoeding detecteren waardoor de nodige stappen ter ondersteuning kunnen worden genomen.”

Als ondersteuning werd er ook een app op maat ontwikkeld waarbij ze alle nodige info op een handige manier kunnen raadplegen.

(TD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier