Zoon Langemarkse schepen in reportage Schild & Vrienden

Repro TOGH
Tom Gheeraert
Tom Gheeraert Medewerker KW

Het was wellicht even schrikken voor heel wat mensen uit zijn omgeving toen Langemarkenaar Björn Waegebaert in beeld kwam in de reportage van Pano over Schild & Vrienden. De zoon van schepen Marleen Soete distantieert zich nu echter van de groepering.

De reportage van Pano over de rechtse studentenvereniging Schild & Vrienden deed heel wat stof opwaaien door de racistische, seksistische en vernederende beelden die door de leden gedeeld werden. Jongeren uit de Westhoek die bij de studentenvereniging betrokken waren, nemen er nu afstand van. Zo ook Björn Waegebaert uit Langemark. Hij is de zoon van Marleen Soete, schepen van Toerisme voor CD&V in Langemark. Björn is te zien in het begin van de reportage waarin het filmpje ‘Wij zijn Schild & Vrienden’ getoond wordt. In het filmpje, dat 11 maanden geleden gepost werd op de Facebookpagina van Schild & Vrienden, stellen een aantal leden de vereniging voor. Een van hen is Björn Waegebaert: “Ik wil een eerlijke media, die het volledige verhaal vertellen”, zegt hij.

Geen lid meer

We namen contact op met Björn, maar een reactie bleef uit. Op woensdagavond 5 september, de avond waarop de reportage van Pano uitgezonden werd, deed hij wel een verklaring op zijn Facebookpagina: “Amici et collegae, ik kreeg al heel wat verontrustende berichtjes dat ik in beeld was gekomen in een Pano-reportage als lid van Schild & Vrienden: ik was inderdaad in het begin (waarvan dat fragmentje dateert) zeer geïnteresseerd in hun kritische blik t. o. v. biased media, de supranationale werking van de EU, vrije meningsuiting bijvoorbeeld omtrent universitaire lezingen die verstoord werden politieke correctheid… maar werd al snel een passief lid (heb ook nooit aan een actie meegedaan) en uiteindelijk geen meer. Wat ik echter wil benadrukken, is dat ik sowieso niet aan dergelijke racistische, onhebbelijke uitspraken heb deelgenomen en mensen die mij kennen, weten dat ik misschien op sommige vlakken wel wat ‘ouderwetser’ ben, maar hopelijk ook dat ik een enorm gedreven katholieke leerkracht ben.” (…) “Hopelijk stelt het jullie wat gerust, alleszins heb ik op 3 september bovenaan mijn afsprakenblaadjes nog eens mooi de waarden van mijn school opnieuw laten prijken: ‘openheid’, ‘respect’, ‘verantwoordelijkheid’.”

“Jonge mensen doen al eens domme dingen, maar nu is alles buiten proportie geblazen”

Ondertussen is die verklaring alweer van zijn Facebookpagina gehaald. Zijn moeder Marleen Soete staat ons wel te woord. “Mijn zoon was inderdaad kort te zien bij aanvang van de reportage in het promofilmpje dat dateert van 2017. Eind vorig jaar was hij geen lid meer van de vereniging, omdat deze evolueerde naar een harde activistische groep. Hij distantieert zich volledig van wat er verder in de Pano-reportage is te zien en wil daar ook niet aan gelinkt worden. Verder wensen wij geen commentaar meer te geven.”

Ook Carl Deconinck kwam in het oog van de storm terecht na de reportage. De Ieperling die nu in Gent woont is medewerker van N-VA-Kamerlid Jan Vercammen, die in Ieper gemeenteraadsvoorzitter is. “Gisteravond heb ik me uit de Facebookgroep van S&V gehaald”, zei hij in De Morgen vorige vrijdag. “Ik was ook lid van hun forum op Discord. Veel van die ranzige memes heb ik nooit zien passeren, maar een paar wel. Toch kende ik S&V vooral als een welkome dissidente stem, zoals iedereen, en dat was niet met de rechterarm omhoog.”

Terroristische cel

Als we hem maandag aan de telefoon hebben, zit hij nog steeds verveeld met de zaak. “Ik ben al twee jaar geen lid meer van Schild en Vrienden”, zegt Carl Deconinck. “Ik zat wel in de Facebookgroep, samen met nog bijna 1.000 anderen. Daar zag ik vooral gematigde zaken. Dat er zo’n grote mediaheisa rond ontstaan is, is vervelend voor iedereen. Jonge mensen doen al eens domme dingen. Dan verdienen ze één tegen hun oren, maar nu is alles buiten proportie geblazen. Het is niet door je haar in brand te steken en te roepen dat je het probleem van racisme en onverdraagzaamheid bij jongeren zal oplossen. Ook in de reportage zijn een aantal dingen bij het haar getrokken. Alsof Dries Van Langenhove een terroristische cel had opgericht die ieder moment aanslagen kon plegen. Het is gewoon domme praat, aangewakkerd door de internetcultuur en enkele jongeren die elkaar opfokken.”

(Tom Gheeraert)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier