Zone 1 lanceert jeugdbrandweerkorps in Oostkamp

Redactie KW

Vanaf 1 januari 2019 start Zone 1 brandweerpost Oostkamp met een eigen jeugdbrandweerkorps. Deze jeugdwerking richt zich tot jongeren van 12 tot 16 jaar die gebeten zijn door de brandweermicrobe en misschien wel willen doorgroeien tot brandweerman of -vrouw.

Tijdens Open Bedrijvendag op zondag 7 oktober noteerde de infostand van de jeugdbrandweer van zone 1 heel wat interesse. Voor deze gelegenheid had de brandweerkorps de reeds bestaande jeugdbrandweereenheden De Haan/Wenduine, Torhout en Middelkerke binnen de Zone 1 uitgenodigd om een aantal demonstraties te geven en zo publiciteit te maken voor de jeugdwerking van de brandweer, die ook van januari in Oostkamp start.

In Oostkamp zoeken ze 25 jonge helden voor het jeugdbrandweerkorps. “Heb jij lef en durf je je verantwoordelijkheid op te nemen? Bij ons krijg je een unieke opleiding in een fantastische sfeer waarvan je later zeker de vruchten zal plukken. Op zondag 21 oktober om 10 uur kunnen geïnteresseerde jongeren een kijkje komen nemen op het infomoment in de brandweerkazerne in Oostkamp in de Siemenslaan 8. Inschrijven kan nog tot 22 oktober”, weet Ilse Mayens, communicatieverantwoordelijke en informatieveiligheidsconsulent voor de Hulpverleningszone 1 West-Vlaanderen te vertellen.

Jeugdbeweging

De jeugdbrandweer is geen klassieke jeugdbeweging, maar een vereniging van jongeren die samen spelenderwijs kennismaken met eerste hulp, redding en materiaal en werking van de brandweer. Naast sport en spel worden de brandweerjongens en -meisjes opgeleid in tal van facetten van de brandweer: oefenen met, kennis van en opstellen van materieel, blussen, verlenen van eerste hulp, uitvoeren van bevelen. Discipline, samenwerking en teamspirit zijn hierbij heel centraal aanwezig. De opleiding van de jeugdbrandweer is inhoudelijk gelijklopend aan die van de volwassenen, maar alle oefeningen gebeuren in simulatieopstellingen waarbij in functie van de oefeningen gebruik gemaakt wordt van het materieel van de brandweer, zonder deel te nemen aan echte interventies.

Op 16-jarige leeftijd kunnen de jongeren kiezen om de brandweerkadettenopleiding te volgen waarbij ongeveer 30 tot 40% van de leden van het jeugdbrandweerkorps uiteindelijk doorstroomt tot de vrijwillige of beroepsbrandweer.

Samen met Oostkamp start ook brandweerpost Brugge op 1 januari 2019 een gloednieuw jeugdbrandweerkorps.

(GST)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier